Ölüm oranının arttığı bu günlere dikkat

Bebeklerin doğdukları günle ölüm ilişkisini inceleyen İngiliz bilim insanları, hafta sonu doğan bebeklerin ölüm riskinin hafta içi doğanlara göre daha yüksek olduğunu belirtiyor.

İngiliz bilim insanlarının araştırmazsı, doğum günü ile ölüm oranları arasında ilginç bir bağlantıyı ortaya çıkardı. İngiltere'deki çeşitli hastanelerde dünyaya gelen 1,3 milyondan fazla bebeğin incelendiği araştırmada, hafta sonu doğan her bin bebeğin yedisinin hayatını kaybettiği belirtildi. Araştırma, hafta içi doğan her bin bebekten altısının yaşamını yitirdiğini gösteriyor.

HAFTA SONU PERSONEL DAHA AZ 

Hafta sonu doğan bebeklerin ölüm oranlarının daha fazla olmasının nedenini ise hastanelerde hafta sonları hafta içine göre daha az doktorun ve sağlık personelinin çalışması olarak gösterildi. Sonuçları "British Medical Journal" dergisinde yayımlanan araştırmanın, hafta sonunda hastanelerdeki bakım standartlarıyla ilgili endişeleri arttırdığına dikkat çekildi.

ENFEKSİYON KAPMA RİSKİ YÜKSEK

Araştırmacılar, hafta sonu hastanelerde doğum nedeniyle bulunan annelerde enfeksiyon ve bebeklerde yaralanma oranının da hafta içine göre daha yüksek olduğunu ifade etti. Araştırmayı yürütenlerden Prof. Will Palmer, konuyla ilgili daha çok inceleme yapılması gerektiğini vurguladı. Eylül ayında yapılan başka bir araştırma ise hafta sonu hastanelerde tedavi edilen hastaların hafta içindekilere oranla bir ay içinde hayatlarını kaybetme risklerinin daha yüksek olduğunu ortaya çıkarmıştı.

EN AZ ÖLÜM SALI GÜNLERİ OLUYOR

Öte yandan, Londra Imperial Üniversitesi'nde görevli bilim insanları, her gün yaşanan ölümlerin haftanın en düşük olduğu salı günündeki gibi olması durumunda, her yıl hayatını kaybedenlerin sayısının 770 kişi azalabileceğini açıkladı.