Bilim insanları, alkolün uyku verici etkisini sigaranın yok ettiği için bunların yoğun olarak aynı anda birlikte kullanıldığını açıkladı.

Missouri Üniversitesi Tıp Fakültesi bilim uzmanları tarafından yapılan araştırmada, nikotinin, alkolün uyku verici etkisini yok ettiğini, bu nedenle bu iki ürünün aynı anda kullanıldığını belirlendi.

Amerika'nın Sesi Radyosu, Nörokimya Dergisi'nde yayınlanan bu araştırmadan önce yapılan araştırmaların alkol bağımlısı olan Amerikalılar'ın yüzde 85'inin aynı zamanda nikotin bağımlısı olduğunu ortaya koyduğunu hatırlattı.

UYKUYA YOL AÇAN ETKİLERİ YOK EDİYOR

Missouri Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Bölümü Direktörü Profesör Mahesh Thakkar, farelere uyku ölçen elektrotlar takarak yaptıkları araştırmada bilim insanları, nikotinin bazal ön beyine etki ederek alkolün uykuya yol açan etkilerini yok ettiğini gözlemlediklerini açıkladı.
 
Prof. Thakkar, sigara içen bir kişinin daha fazla alkol aldığını ve bu durumun tam tersinin de geçerli olduğunu, iki maddenin birbirlerini desteklediğini bildirdi.

BİRBİRİNİ DESTEKLER ÖZELLİKLERE SAHİPLER

Profesör Mahesh Thakkar nikotinin, alkolün uyku veren etkisini ortadan kaldırdığını, bunu da bazal ön beyindeki bir alanı uyarak sağladığını bildirdi. Prof. Thakkar, bu tepkileri tanımlamanın, alkol ve nikotin bağımlısı insanların tüketimini azaltmalarına yardımcı olabileceğini vurguladı. Prof. Thakkar ve arkadaşlarının daha önceki araştırmalarının, nikotinin alkolle beraber tüketilmesinin, beynin ödüllendirme sistemini uyardığını ortaya koyduğu son araştırmanın iki maddenin aynı zamanda birbirini destekler özellikleri olduğunu gösterdiği belirtildi.
Dünya Sağlık Örgütü'nün raporlarında her yıl 7 milyon kişinin alkol ve nikotin tüketimi nedeniyle öldüğüne dair bilgiler olduğu hatırlatıldı.