İngiliz uzmanlar, sağlıklı bir beslenme uygulamayan, spor yapmayan, alkol ve sigara tüketen kişilerin hayat sürelerini yaklaşık 23 yıl kısalttığını belirledi.

Cambridge Üniversitesi’ne bağlı Kamu Sağlığı Merkezi’nin 1960-2007 yıllar arasında 1.2 milyon İngiliz vatandaşının sağlık bilgilerini inceleyerek yaptığı araştırmaya göre kalp rahatsızlıkları, felç, tip 2 diyabet gibi önlenebilir ya da kontrol altında tutulabilir hastalıklar günümüzde hâlâ başlıca ölüm nedenleri arasında yer alıyor.

Uzmanlara göre dengeli bir beslenme tarzı, düzenli egzersiz, sigara ve alkol kullanama gibi adımlarda insan ömrünün uzatılması sağlanabilir. İngiliz sağlık uzmanları, bu 3 kritere uymayan 40’lı yaşlarındaki bir erkeğin ömrünün yaklaşık 23 yıl kısaldığını vurguluyor. Bu da 40 yaşındaki bir erkeğin yaşam süresinin 78’den 55’e kadar düşmesi anlamına geliyor.

Uzmanlar, ömrü kısaltan başlıca faktör olarak sigara kullanımını gösteriyor. Sigara tüketiminin kendi başına insan ömrünü yaklaşık 10 yıl kısalttığı vurgulanıyor.