Her sebze-meyveyi raflarda görebilmek mümkün. Öyle ki hangi sezonda hangi meyve sebzenin yetiştiğini bile unutur olduk.

Sebze ve meyvelerin mevsiminde yenmesi besinsel içeriği zengin, tarım ilacı ve hormonlardan uzak beslenmeyi sağlar. Sağlığa katacağı olumlu etkiler dışında çok daha leziz yemekler hazırlanmasının da sebebini teşkil eder. Özellikle domuz gribi salgınının hepimizi paranoyak bir huzursuzluğa soktuğu şu günlerde doğru beslenme, besleyiciliği zengin gıdalar tüketilmesi oldukça önemli. İklimlerin yetişen mahsullerin tadı ve besinsel içeriği üzerinde etkileri vardır. Doğal çeşni sağlayan mevsimlerin sebze ve meyvelerin büyüklüğünden, tadına ve besleyiciliğine kadar etkileyeceği pek çok faktör bulunur.

HANGİ SEBZE HANGİ SEZONA AİT?

İlkbahardan yaza, sonbahardan kışa değişen mahsullerin farkı kadar toprağın kendini yenileme becerisi de ekolojik sistemin doğal işleyişidir. Ancak maalesef gıda işleme teknikleri ve doğal tarım kaynaklarının değişmesi ekolojik tarımı, hangi sebzenin hangi sezona ait olduğunu bile unutturdu. Artık her daim her sebze meyveyi raflarda görebiliyor, bir yandan da kokusuz, tatsız yapay ürünlere kızıyoruz. Yeni nesil hangi sezonda hangi meyve sebzenin olduğunun bile farkında değil, her sezonda ne isterlerse bulunabileceğini düşünüyorlar.

MEVSİMİNDE BESLENMEK İÇİN ÖNERİLER

Kışın daha uzun sürede yetişen sebzeler çıkar. Bu da vücudu ısıtacak besin anlamına gelir. Patates, havuç, soğan ve sarımsak gibi kök sebzeler bu gruba girer.gelir. Patates, havuç, soğan ve sarımsak gibi kök sebzeler bu gruba girer. Bahar aylarında daha çok yapraklı, nazik sebzelere odaklanın. Bunun için İsviçre pazısı, roman marulu, ıspanak, maydanoz ve fesleğen ideal örneklerdir.

ŞUBAT AYI

Tam Zamanı: Pırasa, kırmızı turp, mandalina, muz, kereviz, pazı, hindibağ, frenk soğanı, defneyaprağı

Yakında tezgahta: Çağla, kuşkonmaz, fındık turp, roka 

Zamanı geçmek üzere: Kestane, soğan, lahana

Bu ay sofranızdan eksik etmeyin: Kansere karşı etkili lahanagilleri (lahana, brüksel lahanası, karnabahar ve brokoli) sık sık tüketin. Bol beta-karoten içeren havuç ile salata, zeytinyağlı yemek ya da havuç suyu hazırlayın.