ABD'de Gıda ve İlaç İdaresi'nden (FDA) onay alan obeziteyi tedavi eden implant iştahı bastırıyor. Üç yıl önce hayvanlar üzerinde denenerek başarılı sonuçlar alınan VBloc adlı aygıt,  zayıflamak için yapılan ameliyatlara en zahmetsiz alternatifi doğurdu. ABD'li EnteroMedics isimli ilaç firması tarafından geliştirilen VBloc, akciğer-mide siniri veya onuncu sinir olarak bilinen ‘vagus' üzerine yerleştiriliyor ve elektrik sinyalleri aracılığıyla vagus sinirini durduruyor. 

Vagus siniri solunumu, kalp atışını, sindirim sisteminde asitlerin salgılanmasını ve bağırsağın kasılmasını kontrol ediyor. Ayrıca, vücut sistemlerinin nasıl işlediğine ilişkin bilgileri beyine gönderiyor. Avustralya ve ABD'deki kliniklerde denenen aygıtı 12 ay süresince kullanan hastaların yarısından fazlası en az yüzde 20 oranında kilo kaybetti. Hastaların üçte biri ise yüzde 30 oranında kilo verirken, tansiyon, kolesterol ve kalp ritminde de düzelme kaydedildi. 

bu_cihaz_fazla_kilolari_tarihe_karistiriyor_1424692019_5932.jpg

FİYATI 19 BİN DOLAR

VBloc, karındaki periton boşluğuna yerleştiriliyor ve sinirden geçen iştah sinyallerinin elektriksel ve kimyasal izlerini okuyor. Daha sonra beyine, bu iştah sinyallerini durduracak veya azaltacak elektrik sinyalleri gönderilecek. 

Beyin ise bir yemekten sonra bağırsak sisteminden aldığı sinyallerin aynısını alacak ve bu sinyaller daha fazla yenmemesini, bağırsakların dolu olduğunu söyleyecek.

Araştırmacılar, elektriksel uyarıların yanı sıra, kimyasal izlerin takip edilmesinin daha seçici ve hassas bir yol olduğu görüşünde. Hiçbir yan etkisi olmadığı ve iştahın doğal yollardan engellenmesi sebebiyle VBloc'un obezite ameliyatlarının yerini alması bekleniyor. ABD, Avustralya'nın yanı sıra İngiltere'de de kullanılmaya başlanan cihaz, hastane istirahatı gerektirmediği için UlusalSağlık Hizmetleri tarafından karşılanabilir. 90 dakika süren operasyonun bedeli ise 19 bin dolar.