Sosyal ve özel hayatı olumsuz etkileyen ağız kokusu aile içi huzursuzluklara, boşanmalara hatta işten atılmaya kadar gidebiliyor. Koku yapan etkenlerin başında ise şunlar var: Diş ve diş eti hastalıkları, tüylü dil, diyabet, mide ve bağırsak rahatsızlıkları.

Ağız kokusu birçok hastalığın habercisi. Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ümit Ertaş,  "Ağız kokusunun sosyal yönü çok önemli. Aile içi huzursuzluklara, boşanmalara, toplumdan dışlanmaya, hatta işten atılmalara kadar gidebiliyor. Hatta kişinin kendi işini de etkiler" dedi. Ağız kokusuna dişler ve bademciklerin yanı sıra vücuttaki bir hastalığın da neden olabileceğini belirten Ertaş, "Diş ve diş etleri, bademciklerin çukur olması, dilin tüylü olması, tümörler, diyabet, mide ve bağırsak hastalıkları da ağız kokusuna neden olabilir" ifadesini kullandı. 

HEMEN SÖYLENMELİ

Ertaş, ağzı kokanların bunun farkına varamadığını, durumun uygun dille anlatılmasının bir an önce tedaviye başlanması açısından önemli olduğunu söyledi. Prof. Dr. Ertaş, ağız kokusunun hastanın aile, sosyal ve iş hayatını yakından etkilediğine dikkati çekerek, "Eşini, çocuklarını, çalıştığı iş yerindeki arkadaşlarını rahatsız edebilir. Ağız kokusu sosyal hayatı etkiler. Ağız kokusunun sosyal yönü çok önemli. Ağzı kokan bir kuaföre, berbere, doktora gitmeyiz değil mi" dedi.