Kabuk kaldırmaktan, sabah ereksiyonuna hatta burun deliğine kadar pek çok konuda sorularımız var. Merak ettiğimiz ancak yakınlarımız dahi kimseye soramadığımız sorular bunlar. Bütün bu utanç verici soruların bir bölümünü bilim adamları cevapladı. Biz de sizler için seçip derledik.

İşte 16 utanç verici soru ve cevapları:

1. Denize çişimizi yapmamızda bir sakınca var mı?

fft16_mf2475101.jpeg

Tuvalet kâğıdı imalatçısı Proctor& Gamble’ın yaptığı ankette insanların 3’te 2’si denize çişini yaptığını itiraf etti. Bu kişilerin yarısı da bunu birden fazla kere yaptığını söyledi. Bilim adamlarına göre ürenin içindeki nitrojen deniz suyuyla birleşince amonyum oluşuyor ve bu da deniz bitkileri için besin kaynağı oluyor. Hâliyle denize çişinizi yapmanızda hiçbir sakınca yok.

2. Peki ya havuza?

fft16_mf2475174.jpeg

Kimyasal olarak hiçbir sakıncası olmasa da toplumsal olarak bu bir sorun. Kimsenin çişinde yüzmek istemezsiniz değil mi? O zaman siz de çıkın havuzdan ve tuvalete gidin.

3. Kahve içince neden tuvaletimiz gelir?

fft16_mf2475103.jpeg

Kahveyi içtiğiniz zaman, vücudunuzun günlük ritmi ve hatta cinsiyetiniz, kahveyle ilgili duyarlılığınızı yakından etkiler. Ama genel olarak tuvalet ihtiyacı hissetmenizin sebebi kahvenin kalın bağırsaklardaki kasların kasılmasını tetiklemesidir.

4. Neden parmağımızda siğil oluşur?

fft16_mf2475104.jpeg

Bütün siğiller HPV virüsüyle çıkar. 100 çeşidi bulan HPV virüsü bulaşıcı olan genital siğillere ya da bulaşıcı olmayan ancak daha yaygın olan parmak& el siğillerine neden olabilir. Bu virüs vücudumuza cildimizdeki kesilmiş ya da kaşınmış yerlerden bulaşır ve büyüyerek siğile neden olur.

5. Neden akşamdan kalma hissederiz?

fft16_mf2475186.jpeg

Buna verebileceğimiz en kolay cevap çok alkol tüketmekten olurdu. Peki vücudumuza bunu yaptıran nedir? Tek bir sebebi yok, birden fazla faktöre bağlı: 

a) Alkol aldığımızda çok sık tuvalete gidiyoruz doğal olarak çok su kaybediyoruz. 

b) Alkol tüketimi midedeki asit üretimini arttırıyor bu da istifra etmemize neden oluyor. 

c) Çok sık içmek damarlarımızı genişletir ve bu da baş ağrısına sebep olur. 

Şimdi hepsini bir araya getirelim. İşte dünyanın en kötü sabahı!

6. Erkekler neden sabah ereksiyonu yaşar?

fft16_mf2475187.jpeg

Bilimin bu konuda belli bir dayanağı olmasa da teoriler çok ilginç. Bu teorilerden biri sabah ereksiyonunun bilimdeki adının nocturnal penile tumescence olmasına dayanıyor. Bu da gece ereksiyonu demek. Sağlıklı bir erkek ne tür rüyalar görürse görsün bir gecede bunu 3-5 kere yaşar. Vücuttaki uyarıcılar sayesinde sertleşme bozuklukları geceleri sona erer.

7. Neden yara kabuğunu kaldırmak bu kadar eğlenceli?

fft16_mf2475107.jpeg

Çünkü yara kabuğunu kaldırdığımızda acıyı biz yönetmiş oluyoruz. Ayrıca yaranın sahip olduğu hassasiyet vücudumuzda bazı hisleri tetikliyor. Bunlardan en belirgin olanı; haz almak. Bütün bu aktive edilen alıcılar sayesinde kabuğu kaldırdığımız anda rahatlama hissediyoruz.

8. Gerçekten sadece yaşlandığımız için ölmemiz mümkün mü?

fft16_mf2475108.jpeg

Canlı hücrelerin belirli bir yaşam süresi olduğu bir gerçek. Ancak kimse hücreleri yaşlandığı için ölmez. Yaşlanan hücreler zayıflar, güç kaybeder. Bu da organlarımızın kötü çalışmasına sebep olur. Sonuç olarak organlarımız genç birine göre hastalıklarla çok daha zor savaşır. İşte o zaman ölürüz.

9. Neden korktuğumuzda pantolonumuzu ıslatırız?

fft16_mf2475109.jpeg

Bu noktada bütün suç beynimizin. Panik anlarında beynimizin ön lobundan engelleyici sinyaller gelir. Tam o sırada kaçacağımıza mı yoksa savaşacağımıza mı karar vermemiz gerekirken sinyaller yüzünden sağlıklı düşünemeyiz ve beynimiz çoktan bambaşka bir yol seçer.

10. Neden tedirgin olduğumuzda avuç içimiz terler?

fft16_mf2475110.jpeg

Avuç içimizin terlemesinin iki sebebi vardır; ya duygusal stres ya da vücudumuzun kendi ısısını ayarlama çabası. Gerildiğimiz anda sinir sistemimiz yüzümüzün, ayaklarımızın ve avuç içimizin terlemesi için beynimize sinyal gönderir.

11. Neden erekte olan penis sağa ya da sola kıvrılır?

fft16_mf2475111.jpeg

Öncelikle sanılanın aksine bunun mastürbasyon yapmakla hiçbir alakası yoktur. Bu bir tehlike işareti de değildir, sağlıklı olan her erkeğin penisi erekteyken farklı bir yöne doğru eğilir. Bunun penise pompalanan kanla ilgisi vardır.

12. Neden sadece bir burun deliğimiz tıkanır?

fft16_mf2475188.jpeg

Aslında bilinenin aksine iki burun deliğimiz asla aynı düzeyde çalışmaz. Hep biri nefes alabilelim diye daha çok uğraşır. Sadece biz bu farkı hasta olduğumuzda mukozamız sayesinde anlarız. Hasta yatağımızda neden bir burun deliğimizin kapandığını düşünüp dururken gerçekte neredeyse hiç açılmadığını bilmeyiz.

13. Neden başımız döndüğünde istifra ederiz?

fft16_mf2475113.jpeg

Çünkü başımız döndüğünde dünyayı alıştığımız gibi algılamayız. Etrafımızdaki cisimleri hareketli görünce beynimiz sorunun midemizde olduğunu düşünür ve vücudumuza sonradan giren her şeyi böylece dışarı çıkarır.

14. Neden duşta şarkı söylemeyi severiz?

fft16_mf2475189.gif

Bunun iki sebebi olduğu düşünülüyor. Biri pek çok insanın da bildiği gibi duştayken seramikler sayesinde sesimizin daha güzel çıkması. Diğeri ise rahatladığımız ve mutlu olduğumuz duş alma anlarında kendimizi yalnız hissetmek istemememiz.

15. Neden saçlarımız beyazlar?

fft16_mf2475190.gif

Saçlarımız bir gecede ya da bir sabah kalktığımızda beyazlamaz bu süreç yavaş yavaş gelişir. Genel olarak bu durum insanlarda yaşlılığın etkisi ile birlikte yavaş yavaş meydana gelir. Saç telinin ortası boştur ve içinde melanin denen boya pigmentleri vardır. Saça renk veren melanini bir arada tutan sıvı yaşlandıkça kaybolur.

16. Erkeklerin neden göğüs uçları vardır?

fft16_mf2475191.jpeg

Çünkü aslında herkes başta kadındı. Ciddiyiz. Embriyonun ilk oluşum aşamasında kadın ve erkek nerdeyse aynı gelişir. 6 haftalık olana kadar, embriyo kadın şablonunu takip eder. Erkek cinsiyet kromozomu sonradan devreye girer. Tabii o zamana kadar erkeklerin göğüsleri çoktan oluşmuş olur.