Yorgunluk, konsantrasyon ve öğrenme güçlüğünün yanı sıra unutkanlık, halsizlik gibi şikayetlerin nedeni olan B12 vitamini eksikliği öğrencilerin okuldaki başarısı ve gelişimini olumsuz etkiliyor

Türk Hematoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Teoman Soysal, suda çözünen ve tipik rengi nedeniyle “kırmızı vitamin” adı da verilen B12 vitamini eksikliğinin vücuttaki tüm hücre, doku ve organları etkileyebildiğini söyledi.

Kaynağının hayvansal besinler olması nedeniyle ekonomik nedenler ya da vejetaryen diyetlerin B12 eksikliğine yol açabildiğine işaret eden Soysal, “B12 eksikliğinin tipik bulguları arasında yorgunluk, konsantrasyon ve öğrenme güçlüğünün yanı sıra unutkanlık, halsizlik gibi şikayetler yer almaktadır” dedi.

Soysal, kabızlık, iştahsızlık, denge sağlamada güçsüzlük, depresyon, bellekte zayıflama ve kilo kaybının da vitaminin eksikliğinin göstergeleri arasında yer aldığına işaret ederek, şunları kaydetti:

Belirtileri neler?

“B12 eksikliği, sinir uçlarını etkileyerek el ve ayaklarda uyuşukluk ve karıncalanmaya neden olabilir. Başlıca nörolojik bulgular el ve ayaklarda uyuşma, bellek zayıflığı, kişilik değişiklikleri, depresyon, sinirlilik, yürüme güçlüğü, nadiren halüsinasyon ya da manik davranışlar olarak özetlenebilir.

Özellikle çocuklarda B12 eksikliği uzun süre devam ettiğinde gelişme geriliklerine neden olabilmekte ve öğrencilerin okul başarısında düşme görülebilmektedir. Çünkü, konsantrasyon ve öğrenme güçlüğüne yol açmaktadır. Vitaminin eksikliği ağrılı dil, saçlarda dökülme ve ciltte koyulaşmaya neden olabilir.”

Nerelerde bulunur?

Deniz Ürünleri: Balık yumurtası en çok B12 vitamini içeren gıdalar arasındadır. 50 gram balık yumurtası günlük B12 vitamini ihtiyacının yaklaşık 5 katını karşılar. Ülkemiz mutfağında pek popüler olmayan, ancak B12 bakımından zengin bir diğer deniz ürünü ise ahtapottur. 15 gram ahtapot günlük B12 ihtiyacının tamamını karşılamaya yeter.

Uskumru, somon, sardalya ve ton balıkları aynı zamanda iyi birer B12 vitamini kaynağıdır. 100 gram uskumru günlük B12 ihtiyacının 3 katını, aynı miktarda somon yine 3 katını, ton balığı yaklaşık 2 katını, sardalya 1.5 katını karşılar. B12 bulunan diğer deniz ürünleri ise istiridye ve midyedir.

Et: Sırasıyla; kuzu ciğeri, sığır ciğeri, dana ciğeri, hindi ciğeri, ördek ciğeri ve kaz ciğeri B12 vitamini bakımından en zengin et ürünleridir. Bunlar dışında sığır eti veya dana kıyma da hem B12 hem de protein, çinko ve demir bakımından oldukça zengindir. 100 gram kuzu eti günlük B12 ihtiyacının yarısından fazlasını karşılar.

Yumurta ve Peynir: Yüksek kolesterollü olması bir yana peynir çeşitleri B2 (riboflavin), protein ve kalsiyum içerir. Peynir çeşitlerinde bulunan B12 vitamini miktarı peynir tipine göre farklılıklar gösterebilir. Örnek olarak 100 gram beyaz peynir günlük B12 vitamini ihtiyacının yaklaşık olarak 1/3’ünü karşılar. 1 adet yumurta sarısı ise günlük ihtiyacın yüzde 6’sını karşılar.

B12 vitamini bulunan diğer besinler

- Takviye edilmiş kahvaltılık gevrekler

- Yağsız yoğurt

- Yağsız süt

- Tam yağlı süt

- Tam yağlı yoğurt

- Tavuk

- Takviye edilmiş tofu

- Karides

- Geyik eti

- Deniz yosunu

- Maya

- Takviye edilmiş soya sütü

- Sakatat