Güleç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uyuşturucu madde kullanımına başlamanın ergenlik döneminde artış gösterdiğine dikkati çekerek, "Bu çocuklar her şey yolundayken, ailesiyle, arkadaşlarıyla, okulla, dersleriyle sorunu yoksa durup dururken 'madde kullanayım' demiyor. Bir şeyler ters gitmeye başlıyor, ondan sonra sorun başlıyor" dedi.

Bazı ailelerin çocuklarına karşı ilgisiz olduğunu anlatan Güleç, "Bazen aile çok demokrat ve eşitlikçi düşünerek, anne-baba kadar çocuğa söz sahipliği tanıyor. Çocuk böylece daha serbest, sınırsız oluyor. Bazen de tam tersi olup, çok baskı kurabiliyor. Bunların hepsi yüzden çocuk uyuşturucu madde kullanabiliyor. Çok baskı altında tutmakta, çok serbest bırakmakta aynı şeydir. Çocukların çok üzerine düşmekte, ihmal kadar zarar veriyor" diye konuştu.

Çocuklarının uyuşturucu madde kullanıp, kullanmadığı konusunda bilgi sahibi olmak için kimlerle görüştüğünün öğrenilmesi gerektiğini anlatan Güleç, arkadaşları ve onların aileleriyle tanışılmasının, okuldaki durumunun takip edilmesinin de önemini dile getirdi.

Özellikle ergenlik döneminde ebeveynlerin çocuklarındaki duygusal değişikliklerine karşı duyarlı olmaları önerisinde bulunan Güleç, şunları kaydetti:

"Çocuğunuzun okulda ve dışarıda arkadaş çevresi değişmeye başladığında, öz güveni azaldığında, daha az yemek yiyip, daha az iletişim kurduğunda madde kullanımına meyili konusunda risk var demektir. Ancak bilinmelidir ki o yaşta bir kez kullanmış olabilir, belki bir daha hiç kullanmaya da bilir. Önce aileyi kuşkulandıran nedir, önce bunları çözmek lazım. Çocuklarının uyuşturucu kullandığını öğrenince de paniğe kapılmamaları, aşırı tepki verip bağırmamaları gerekiyor. Kimisi evden atmaya, kimisi ne isterse yapmaya kalkıyor, bu değil... Önce bir sakin olmak, sonra profesyonel bir yardım alınması gerekiyor. Çocuktan gizli bir şey yapılması taraftarı da değilim. Yani bildiklerini çocuğa söylemiyorlar, çantasını, özel eşyalarını karıştırıp, gizlice tahlile getirmeye kalkıyorlar, bunlarda yanlış öncelikle sorunla baş etmek için çocukla iş birliği içinde, dürüst olmanız lazım."

"ÇOCUĞUNUZLA ARKADAŞ OLMAYIN "

"Sorunların aşılması için önce ergenlik dönemindeki çocuğunuza nasıl davranmanız gerektiğini öğrenin" diyen Güleç, onların kendilerini yetişkin olarak gördüklerini ve ailelerin bunu anlamasını istedi.

Çocukların yetişkin olma yolundaki çabalarını izlerken belli bir mesafenin korunmasının da önemine değinen Güleç, şöyle devam etti:

"Çocuklarınızla arkadaş olmayın. 'Biz çok arkadaş gibiyiz, her şeyi konuşuyoruz' diyorlar, böyle olmaz. O çocuğun anne babaya ihtiyacı var. Onun zaten arkadaşları var. Biz çerçeveyi çizip onu takip edeceğiz ama o çerçeveyi çizdikten sonra ona bir yaşam alanı bırakmamız gerekiyor. Çocukları hayata bağlamak gerekiyor. Onların yeteneklerine ilişkin davranışlarını çeşitli kurslar ve el becerilerine yönelik faaliyetlerle şekillendirmek gerekiyor. Yapay maddeler olmaksızın hayattan keyif almayı öğretmemiz gerekiyor çocuklara... Niye heyecanı bir uyuşturucu maddeyle yaşasın ki gidip yeteneklerine göre yapabileceği uğraşlardan keyif alsın."