Kış mevsiminde havaların soğuması ile birlikte çocuklarda solunum yolu enfeksiyonları daha sık görülmektedir. Çocukların okul veya kreş gibi ortamlarda daha fazla zaman geçirmeye başlaması bu hastalığa zemin hazırlamaktadır. Çocuklarda solunum yolu enfeksiyonlarının sık görülmesinin sebepleri arasında henüz bağışıklık kazanmamış olmaları ve hijyen kurallarına yeterince uyamamaları yer almaktadır.

HASTALIK NEDENİ

Her gün yüzlerce çocuğun oyun oynadığı bu alanlar düzenli temizlikleri yapılmadığı zaman çok sayıda hastalığın yayılmasına neden oluyor. Bu riskleri göz önüne aldığımızda çocuk parkları hiç de güvenli ortamlar oluşturmuyorlar. Açık alanlarda bulunan kent mobilyaları ve spor araçlar ile oyun parklarında elden ele çeşitli mikroplar taşınıyor. Özellikle, artan hava sıcaklıkları su ve besinlerle bulaşan hastalıkların artmasına yol açabiliyor.

Çocuk parklarında kullanılan araç gereçlerin bakteri bulaşmasındaki rolünü tespit için yapılan araştırmada yoğun şekilde bakteriye rastlanmıştır. Bu alanlarda hijyen sağlanması yüzde yüz şarttır ve bir uzman ekip tarafından yapılmalıdır. Özellikle çocuklar söz konusu olunca bu konuya daha da önem verilmelidir. Çünkü yetişme çağındaki çocuklarımız pek çok bakteriye bünyelerine kabul etmeye hazırdırlar.

YETERLİ SIKLIKTA TEMİZLİK YAPILMALI

Çocukların bulunmaktan büyük zevk aldığı oyun parklarının, enfeksiyon hastalıklarına neden olmaması için bu alanların kullanımında ve sonrasında hijyen kurallarına azami dikkat edilmesi gerekiyor. Oyun parklarının yoğun kullanımın olduğu alanlar olduğuna da işaret ederek, uygun malzemeden imal edilmiş oyun gruplarının, aynı zamanda yeterli sıklıkta temizliğinin yapılması gerekiyor.

EVCİL VE SOKAK HAYVANLARIYLA GELEN TEHLİKE

Gelişmiş ülkelerin aksine Türkiye´de çocuk oyun gruplarının da bulunduğu parkların, evcil hayvan sahipleri tarafından kedi ve köpekleri için gezi alanı ve tuvalet ihtiyacını giderdikleri alanlar olarak kullanılmasının da enfeksiyon hastalıkları açısından büyük risk oluşturduğu belirtilmiştir.

Çocukların enfeksiyon hastalıklarından korunması için ailelere park dönüşü çocuklarının ellerini mutlaka yıkamaları, vücut temizliğine dikkat etmeleri ve parkta üzerinde olan giysilerini değiştirmelidir.