Güneşin altına çıktığınızda gölgeniz sizden kısaysa o zaman güneşin altında dolaşmamanız gerekiyor.

Mevsim normallerinin üzerinde seyreden aşırı sıcaklar nedeniyle uyarılarda bulunan  Dr. Ömer Salt, "Güneş ışınları vücudunuza dik geliyordur ve sıcak çarpma ihtimali çok daha yüksektir. Açık renkli, pamuklu, teri emebilen giysiler giyin" dedi.​

Dr. Ömer Salt, aşırı sıcaklar nedeniyle çocukların ve yaşlıların çok dikkatli olmaları gerektiğini söyledi. Terleme yoluyla vücuttan sıvı kaybedildiğini ve bunun baş ağrısı, haksizlik gibi sorunlara neden olduğunu ifade eden Salt şunları söyledi:

Sıvı kaybedince vücut ısısı artıyor

"Terleme yoluyla vücuttan sıvı kaybediyoruz, baş ağrısı, halsizlik sonrasında sersemlik hissi, vücut ısısında artış oluyor. Bunlar aşama aşama oluyor. İlk aşamada kas krampları oluyor. Bacaklarda kollarda ağrı hissi duyuluyor ve hafif bir baş dönmesinden bahsediyor insanlar. Bu nedenle en sıcak olduğu saat 10.00 ile 16.00 saatleri arasında zorunlu olmadıkça dışarı çıkılmasını tavsiye etmiyoruz."

Gölgeniz boyunuzdan kısaysa...

Kendimizi güneşten korumak için gölge kuralına dikkat edilmesi gerektiğini anlatan Salt, "Güneşin altına çıktığınızda gölgeniz sizden kısaysa o zaman güneşin altında dolaşmamanız gerekiyor. Güneş ışınları vücudunuza dik geliyordur ve sıcak çarpma ihtimali çok daha yüksektir. Açık renkli, pamuklu, teri emebilen giysiler giyin. Bunun yanında güneş için koruyucu en az 15 faktörlü kremler öneriyoruz ve mümkün olduğunca da sıvı alın. Mesela kafanızı aniden bir buza sokmayın. Çünkü vücut sıcaklığı aniden düştüğünde regülasyonu yani dengeleme mekanizması bozuluyor.

O merkezi bozarsanız vücudu tamamen bozarsınız. Yavaş yavaş soğutmanız gerekiyor hastayı, üstüne hemen buz yığarak değil. İnsanlar bronzlaşmak istiyorlarsa en fazla 1 saatlik periyotlarla ara vererek ve güneş kremi kullanarak yapmalarını istiyoruz. İki saatten fazla güneş ışığıyla direk temas edilmesini istemiyoruz. Çünkü dediğimiz gibi vücudun ısı regülasyonu yani ayarı bozuluyor" şeklinde konuştu.