1. Düzenli uyuyun

Düzenli uyku, kilo vermenin temelini oluşturuyor. Vücudunuz için yeterli olmayan uyku saatleri, ertesi gün vücudunuzda ödem birikmesine neden oluyor. Bu durumda tartıya çıktığınızda kilonuz normalden fazla çıkar ve moralinizi bozabilir.

Yapılan bilimsel araştırmalar gece geç saatlere kadar oturan kişilerin daha fazla kalori tükettiğini ve uzun vadede daha fazla kilo aldığını gösteriyor.

2. Şekeri azaltın

Basit şekeri doğduğumuz andan itibaren vücudumuzun en büyük düşmanı olarak düşünmeliyiz. Tüketmesi keyifli olabilir ancak tüketim miktarı ve sıklığına her zaman dikkat etmek zorundayız, zira tükettikçe tüketme isteği oluşturur. Bu durumda vücut şekli olumsuz etkileniyor.
Kilo vermek istiyorsanız uzak durmanız gereken ilk şeylerin başında şeker ve şekerli besinler geliyor.

3. Doğru içecekler için

Hazır içecekler, bol şekerliçaylar ve kahveler günlük kalori alımınızı çok arttırıyor ve kilo alımı kaçınılmaz oluyor. Hazır bir meyve suyu yerine az şeker eklenerek hazırlanmış limonata içerisine nane ve dondurulmuş çilek ekleyerek keyifle tüketebileceğiniz bir içecek hazırlayabilirsiniz. Bu şekilde günde ortalama 450 kalori daha az alacak ve bir ay içerisinde alma riskiniz olan 2,5 kilodan kurtulmuş olacaksınız.

Doğru içecek dışında doğru bardak seçimi de önemli. Hazır içecekleri daha büyük bardaklarda şçmemiz, günlük aldığımız kalorinin artmasına neden oluyor. Uzun ve ince bardaklar yerine kısa ve geniş bardakları tercih edin.

4. Yavaş yiyin

Algılama hızı çok yüksek olan beynimizin tokluk hissini algılaması yaklaşık 20 dakika sürüyor. Bu yüzden yemek yerken ilk önce yemeğe başladığınız saate bakmalı ve yemeğinizi ortalama 20 dakikada tüketmelisiniz. Tempolu yenilen büyük porsiyonlar yerine keyifle yenilen küçük porsiyonları tercih etmek ve yavaş yemek, daha az besinle karnınız tok bir şekilde masadan kalkmanızı sağlayacak.

5. Her gün çorba için

Öğle veya akşam yemeklerinin bir öğününde yemek öncesi çorba tercih edin. Lif içeriği yüksek sebze çorbaları veya klasik çorbalardan tarhana, mercimek gibi çorbalar tokluk hissinizin daha çabuk olmasını sağlayacaktır. Özellikle uzun süre aç kaldıktan sonra yemek öncesi muhakkak çorba tüketin. Burada dikkat etmeniz gereke detay hazır çorba tüketmemek...

6. Akşam hafif yiyin

Özellikle akşam yemeklerinde sebze gibi hafif besinleri tercih etmeniz, diyet yapmasanız da kilo vermenize yardımcı olacaktır. Yağ içeriği yüksek soslu yemekler yerine, su ve lif içeriği yüksek, kalorisi düşük ve mevsiminde sebzeleri tercih etmeniz, sağlıklı beslenerek fit kalmanızı sağlar.

7. Dar kıyafetler giyin

Mümkünse bedeninizi hafif sıkan kıyafetler tercih edin. Böylece az da olsa kilo aldığınızda bunu hissetmeniz kolay olacaktır. Bu şekilde psikolojik olarak şişkimlik hissedip yemeklerinize daha dikkat etmeye başlayacaksınız. Ancak aşırıya kaçıp nefes alamayacak kadar dar kıyafetlerden de uzak durmalısınız.

8. Tam tahıllıları seçin

Günümüzde birçok ürüne alternatif bulunabiliyor. Makarna, pirinç, ekmek çeşitlerinde kepekli (kansızlık probleminiz yoksa) tercih edebilirsiniz. Ayrıca ekmeklerde tam buğday, tam çavdarlı alternatifleri de göz ardı etmemelisiniz. Bu besinler ayrıca uzun vadede kolesterolü de düşürmeye yardımcı oluyor.

9. Yeşil çay ve bol su için

Yeşil çayın içerisinde bulunan 'kateşin'in metabolizma hızlandırıcı ve bağışıklık sistemini güçlendiri etkisi bulunuyor. Su ise hem vücudunuzda şişkinlik hissi veren hem de kilonuzun tartı üzerinde fazla çıkmasına neden olan ödemin dışarı atılması için temel içecek. Su içmekten asla vazgeçmeyin.

10. Porsiyonları küçültün

Porsiyon küçültmek kilo vermek için atabileceğiniz en pratik adım. Ama bunu her zaman söylenen 'yediklerinin yarısını ye, kilo verirsin' hurafesi ile karıştırmayın. Porsiyon küçültme, tabağınızdaki sağlıksız olan besinleri çıkartıp, abur cuburdan uzak durma anlamına geliyor. Bu şekilde kilonuzun yavaş yavaş azaldığını göreceksiniz.