Göz altı morluğu yaygın bir problemdir. Dr. Eylem Acar Kliniği'nin sahibi Dermatolog Dr Eylem Acar bilgi verdi:

Sebepleri nelerdir?

Göz altında artmış pigmentasyon (renklenme) sık görülen bir nedendir. Alerjik veya atopik egzama nedeniyle renklenmede artış olabilir. Burun tıkanıklığı, göz altı damarlarını genişleterek gözaltı morluğu sebebi olabilir. Genetik ve çevresel faktörlere bağlı renklenme artışı olabilir. Güneş ışınları da göz etrafında pigmentasyon artışına neden olarak koyu renkli halka ve leke oluşumuna yol açar. Diğer bir sık neden göz kası üzerindeki derinin çok ince olmasıdır. Kansızlık, yorgunluk ve uzun süre bilgisayar ekranına bakmak göz altı morluğu sebebi olabilir. Diğer göz altı morluğu nedeni, derinin elastikiyetini kaybederek gözyaşı kanalının belirginleşmesidir. Bu daha çok yaşlanmaya bağlıdır. Aynı zamanda kötü beslenme, alkol, sigara kullanımıyla da ortaya çıkabilmektedir.

Tedavisi mümkün mü?

Göz altı morluklarında pek çok tedavi önerilmektedir. Buna rağmen, bu tedavileri destekleyen az sayıda bilimsel yayın mevcuttur. Göz altı morluklarına tedaviler, morluğun gelişim nedenine bağlı
olarak değişir.

İşte başlıca yöntemler…

Lazer tedavileri: Lekeyi azaltan, damarlanmayı azaltan ve derinin kollajenini artıran lazerler göz altı morluğunda kullanılabilir.

Kimyasal peeling: Kimyasal peeling renk düzeltici ve cilt yenileyici etkisi nedeniyle göz altı morlukları tedavisinde bir seçenek olabilir.

Fraksiyonel Radyofrekans (Altın iğne): Fraksiyonel Mikroiğneler, cildin altına inerken cilt yüzeyini uyararak doğal iyileşme süreci başlatırlar. Buna bağlı olarak cildin üst tabakasındaki hücre gelişim faktörleri harekete geçer; lifting, ciltteki ton farklılıkları, lekeler ve ince kırışıklıkların tedavisini mümkün kılar.

Dolgu tedavisi: Göz altı derisinin inceliğine ve göz altı yağ dokusunun kaybı nedeniyle oluşan göz altı morluklarında hyaluronik asit dolgusu oldukça faydalı olmaktadır.

Mezoterapi uygulaması: Ortalama 4-5 seanstan oluşan bir uygulamadır. Haftada bir uygulanır. 15 dakikalık bir işlemdir. Hem ciltteki morarmayı azaltır hem de ince kırışıklıkların azalmasını sağlar. Derinin gücünü artırır. Kan dolaşımını ve lenfatik akımı düzenler.

Dermaterapi uygulaması: Göz çevresi dokusuna uygulama yapılmak üzere geliştirilmiş özel aktif içeriklerin doğru noktalara gönderilmesini sağlar. Dermaterapi ile uygulanan ürünler sayesinde hem göz çevresindeki koyu renkli halkalar giderilir hem de, göz altı torbaları ve mimik kırışıklıkları azaltılır. Dermaterapi ile uygulanan PRP (Platelet Rich Plasma) de oldukça etkili ve başarılıdır.

Göz altı morluğunu gideren kremler: Damarları büzen ve renklenmeyi azaltıcı özellikleri olan maddeler içeren kremler hafifletebilir. Özellikle K vitamini içeren dolaşımı düzenleyen kremler, C, E vitamini içeren antioksidan kremler kullanılmasında fayda vardır.