Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Tıp Fakültesi tarafından sürdürülen bilimsel çalışma ile çay atıklarının hücrenin yapısını güçlendirdiği tespit edildi.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Tıp Fakültesi tarafından yürütülen çalıma neticesinde çay atıklarının çaya oranlar hücre yapısının korunmasında daha etkin olduğu tespit edildi.

Bilimsel çalışma ile ilgili açıklama yapan Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Avni Uydu, "Çay çöpünün hücre üzerinde koruyucu bir etkisi vardır. Hücre üzerinde, hücrenin yenilenmesi üzerinde bileşenlere sahip olduğunu deneysel olarak göstermiş olduk. Çayın kendisi kadar çöpünün de korucu etkisi olup olmadığını araştırdık. Sonuçta yeşil çay atıklarının siyah çaydan daha etkili koruyucu özelliğe sahip olduğunu gördük. Bunu teze çevirip lisan üstü tez olarak yayınladık. Rize'de yılda 50 ton civarında çay atığı oluşuyor. Bu genelde tarlalarda gübre olarak kullanılıyor. Bizde diyoruz ki bu kadar biyo yararlılık taşıyan çay atıkları fonksiyonel hale getirilerek sağlık alanında kullanılabilir mi? Çay atıklarının değerlendirilmesi üzerine Avrupa Birliği destekli, Rize Ticaret Odası ve Rize Ticaret Borsası ile yürüttüğümüz ortak bir çalışmamız var. Bunun neticelenmesi ile laboratuvar ortamında; çay banyolarında kullanabileceğimiz tabletler, cilt bakım kremleri, yanıkları koruyucu özelliğe sahip kremler geliştirmeyi planlıyoruz. Bu çalışma ile sosyo ekonomik kaynaklar açısından sınırlı olan bölgemizde ekonomik olarak katkı sağlamayı amaçlıyoruz" şeklinde konuştu.