İster ilk ister ikinci ya da üçüncü hamileliğiniz olsun, vücudunuzda yaşadığınız farklılıklar her seferinde değişiklik gösterebiliyor. Elbette bu özel dönemde yaşanılan ve yaşantınızdaki şartları etkileyen birçok farklılık var ancak yine de aldığınız birkaç önlem ve küçük önerilerle seyahat ve tatil planlarınızdan vazgeçmeniz gerekmiyor.

Seyahat Zamanlaması

Hamilelikte özellikle 3. ayın tamamlandığı 14. haftadan itibaren nispeten bulantı, yorgunluk, aşerme gibi gebelik belirtilerine daha aşılmış ve psikolojik olarak hazırlanılmış bir döneme giriliyor. Böylece 3-6 ay arası olarak tabir edilen 2. üç ayın seyahatler için en ideal zaman olduğu söylenebilir. Özellikle yıllık tatilinizi son 3 ayda karnınızın çok büyümediği bir döneme denk getirmek çabuk yorulmadan daha rahat gezebilmenize yardımcı olur.

Yolculuklarda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Araba, tren veya uçak ile gidilen seyahatlerde öncelikle mutlaka emniyet kemeri takmak önem taşıyor. Emniyet kemerinin bağlanırken karnınızın üst kısmından değil altından geçmesine ve kalça hizasında olmasına dikkat etmelisiniz. Hava yastığı ile aranızda ise en az 25 cm uzaklık bulunmalı. Ayrıca olası ihtiyaçlar için tuvaleti olan veya istenildiği zaman mola verilebilecek bir vasıta tercih edilmesinde fayda bulunuyor. Uzun süreli yolculuklar söz konusuysa kan dolaşımının sağlıklı yapılabilmesi için en az 2 – 3 saat ara ile oturduğunuz yerden kalkarak kısa bir yürüyüş ya da bacaklar için gerinme hareketleri yapmak gerekiyor. Mümkünse ayaklarınızı arada yükseğe kaldırarak oturmak da daha rahat bir yolculuk geçirmenizi sağlıyor. Uçak yolculuklarında kabin basıncında kritik bir değişiklik olmadığı sürece herhangi bir risk bulunmuyor ancak 8 saat ve üzeri uçuşlar öncesinde doktorunuza danışmanız faydalı olur. Otobüs yolculuklarında hareket etmek çok daha kısıtlı olduğu ve mola vermek de kendi inisiyatifinizde olmadığı için pek önerilmiyor.

Seyahat Sırasında Kıyafet ve Aksesuar Seçimi

Kıyafet, ayakkabı ve aksesuarlarınızı rahat, bol kesimli, sıkmayan ve terletmeyen tarzda tercih etmeniz konforlu bir yolculuk ve tatil geçirmenizi sağlar. Sentetik giysiler yerine pamuklu kıyafetler tercih etmelisiniz. Yanınızda tercihlerinize uygun bir seyahat yastığı ile istediğiniz boyutlarda, fazla kalın olmayan bir battaniye veya örtü de bulundurabilirsiniz. Gündelik ilaçlarınız ile açlık krizlerine karşı atıştırmalıklarınızı da ayrı bir pakette, akmayacak, direkt güneşe maruz kalmayacak şekilde yanınızda bulundurabilirsiniz. Gebelik boyunca yapılacak en ideal sporlardan biri olan yüzmeyi ve en az 30 SPF içeren bir güneş kremi ile sağlıklı şekilde korunarak, ayrıca şapka takarak güneşlenmeyi de ihmal etmeyin.

Yolculuklarda Beslenme Düzeni ve Aktiviteler

Öğün atlanmamasına ve özellikle sıcak yaz günlerinde bol sıvı alımına dikkat etmek gerekiyor. Tavuk, yumurta, süt ürünleri gibi sıcaktan çabuk etkilenebilecek ürünlerin tüketiminde ise ihtiyatlı olunmalı ve temin edilen otel veya restorandan saklama koşulları hakkında bilgi alınmalı. Ayrıca beklenmedik durumlara karşı yanınızda temiz, paketlenmiş ve uygun içerikli gıda ve içecekleri bulundurmanızda fayda var. Tatil sırasında su altı dalışı, kayak, rüzgâr sörfü, yamaç paraşütü, bisiklete veya ata binme gibi yoğun efor ve hareket gerektiren fiziksel aktiviteleri yapmanız tavsiye edilmez. Olağan dışı herhangi bir bulantı, ağrı gibi durumlarla karşılaşma riskine karşı uzun süreli seyahat öncesinde mutlaka doktorunuza danışmalı, ilaçlarınızı her zaman yanınızda bulundurmalısınız.