Her gün duş almak sağlığınız için zararlıdır; bu ister gerçek olsun ister hurafe, bugünkü yazımızda sizlerle bu konuya dair çeşitli yararlı bilgiler paylaşacağız, beden temizliğiniz ve kişisel hijyeninizle ilgili çeşitli ipuçları vereceğiz.

Bildiğiniz üzere, tüm alışkanlıklar, hatta sağlıklı olan alışkanlıklar bile aşırıya kaçtığında zararlıdır. Söz konusu sık duş almak olduğunda, bu alışkanlığın aşırıya kaçıp kaçmadığını anlamak çok zordur.

Kişisel hijyen alışkanlıklarından bahsettiğimizde, bu alışkanlıkları doğru uygulamamız ve bedenimize zarar vermeden ideal bir denge oturtmamız çok önemlidir. Cildimiz bedenimizin en önemli kısımlarından biridir. Ayrıca bedenimizdeki hem en büyük hem de bakterilere en çok maruz kalan organdır.

Bazen çeşitli nedenlerden dolayı aynı gün içerisinde bir kaç kez duş alırız, sıcak bir günde serinlemek için, egzersiz yaptıktan sonra veya rahatlamak için. Ama dikkatli olun! Daha önce de dediğimiz gibi, aşırıya kaçan alışkanlıklar, sağlığınız için zararlıdır.

Kullandığımız banyo ürünlerinin içindeki maddeler

Duş alırken kullandığımız ürünlerin büyük kısmı bol miktarda paraben ve zenoöstrojen içermektedir. Ayrıca bazı petrol bazlı ürünler hem sağlığımız için zararlıdır hem de bazı kanser türlerinin ortaya çıkması ile ilişkilendirilmektedir.

Cildimiz büyük ve komplike bir organdır. Ona iyi bakın!

Cildimizin bedenimizdeki en büyük organımız olduğunu ve bu yüzden ona çok iyi bakmamız gerektiğini unutmayalım. Cildimizde, eğer gün içerisinde çok sık duş alırsak etkilenecek ve azalacak çeşitli doğal yağlar ve farklı maddeler bulunmaktadır.

Bu yüzden cildimizi aynı gün içerisinde pek çok kez yıkamamalıyız. Bu kurala sadık kalarak, cildinizin doğal dengenizi ve bakteri florasını koruyabilirsiniz. Cildin bakteri florası cildin yabancı maddelere karşı korunması için çok önemlidir.

Duş sırasında kişisel hijyen ipuçları

  • Her gün duş almanın kötü bir etkisi olmayabilir, ancak aynı gün içerisinde birkaç kez duş almak veya kimyasal içeren ve çok güçlü ürünleri sık sık bedenimize uygulamak zararlı olacaktır. Bu gerçekleri akılda tutarak, size duş sırasında kişisel hijyeniniz için birkaç ipucu hazırladık.
  • Sıcak suyu aşırıya kaçırmayın. Pek çok kişi uzun ve sıcak bir banyo yapmayı sever, ancak uzun süre sıcak suya maruz kalmanın cilt sorunlarını arttırdığını unutmayın. Eğer sıcak suyun tadını çıkartmak istiyorsanız duşlarınızı kısa tutun ve suyun aşırı sıcak olmamasına özen gösterin.
  • Mümkün olduğunca az kimyasal içeren, yumuşak bir sabun kullanın. Eğer doğal sabun bulabilirseniz, bu bedeniniz için en iyisi olacaktır.
  • Yüz maskesi uygulamak için en uygun zaman duştan öncedir, sonrasında değil. Böylece cildiniz maskenin içerisinde olma ihtimali olan çeşitli kimyasalları emmez.
  • Sabun, şampuan veya benzer bir ürün uyguladıktan sonra, duştan çıkmadan iyice durulandığınızdan emin olun; aksi taktirde cildinizde kalan bu tarz ürünler cildinizin kurumasına neden olabilir.
  • Cildinizi havluyla sertçe kurulamamalısınız, bu cildinizin sert ve aşırı kuruolmasına neden olur. Onun yerine, havlu ile nazikçe cildinizin üzerindeki fazla suyu alın ve tamamen kurumadan kaliteli bir nemlendirici sürün.

Duş almak için en ideal su sıcaklığı nedir?

Yazımızın sonuna gelirken size duş aldığınız suyun sıcaklığının öneminden bahsetmek istiyoruz.

Serin bir duş istiyorsanız, yaklaşık 23 derece civarında su kullanmalısınız. Bu cildinizin sıkılaşmasını sağlayacaktır. Eğer daha ılık bir duş istiyorsanız, yaklaşık 30 derece sıcaklığındaki su tüm bedeninizin gevşemesine yardımcı olacaktır.

Benzer şekilde 40 derece civarındaki su da bedeniniz üzerinde ferahlatıcı bir etki bırakacaktır. Evet yanlış okumadınız: ferahlatıcı. Bu sıcaklıkta bedeniniz kendi ısısını düşürmeye başlar ve bu sayede ferahlamış hissedersiniz. Ancak yine de bu kadar sıcak suyu, sürekli ve fazla miktarda kullanmanızı önermiyoruz.