Kaliteli uyku, yaşam kalitesini artıran en temel öğelerden biri.  Sabah dinlenmiş bir şekilde uyanmak güne ve hayata daha sağlıklı bir biçimde başlamanıza neden oluyor.   Fakat özellikle değişen yaşam koşullarıyla birlikte,  birçok kişi yeteri kadar uyudukları halde yatakdan yorgun kalkıyor olmakdan şikayetçi. Yetişkin bir bireye günlük 6 saatlik bir uykunun yeteceğini belirten uzmanlar,  kötü bir uykunun bir çeşit uyku hastalığı olduğunu söyleyen uzmanlar; kaliteli uyku üzerinde; depresyonun, aşırı kafein tüketiminin, yanlış mobilya seçiminin egzersiz hareketlerinden uzak bir yaşamın ve alkolün zararlarının  etkili olduğunu düşünüyor.

Kaliteli uyku için yapılması gerekenler
 
Kaliteli uyku için aşağıdaki başlıklara dikkatle okumanızı tavsiye ederiz.

1. Kaliteli uyku için mobilyanızı yani yatağınızın iyi seçilmesini tavsiye eden yetkililer, aşırı sert, aşırı yumuşak ve ortopedik olmayan yatakların sabahları yorgun uyanmaya sebebiyet verdiğini ifade ediyor. Bu nedenle sabahları dinlenmiş olaral kalkabilmeniz  için uzmanlar yatak seçimine dikkat edilmesini tavsiye ediyorlar. İyi bir yatak seçimi kaliteli bir uykuyu etkileyen en önemli faktör olarak görülüyor.

2. Alkolun zararları:  Aşırı alkol tüketiminden uzak durun! Geceleri  aşırı tüketilen alkolun uyku üzerindeki zararlarından biri;  beş aşamadan oluşan uykunun derin uyku / rem aşamasını kısılmasının yada yok olmasına neden olması.  Rem
evresinin kısılması sabahları yorgun olarak uyanmanıza neden oluyor. 

Uy

ku hastalığı

3. Kafeinin zararları: Yatmadan önce kafein tüketmeyin!  Geceleri çok  miktarda alınan çay, kahve , çikolata gibi ürünler uykunuzun kaçmasına ve istenen saatde uyuyamamanıza neden oluyor. 

4. Egzersiz hareketlerini unutmayın! Yatmadan önce,  yapılan egzersiz hareketleri, kaslarınızı gevşeterek daha kaliteli uyku çekmenizi kolaylaştıracak. Fakat  geç saatlerde yapılan ve fazla yorucu olmayan egzersiz hareketleriyse uykunuzu kaçırarak uyumanıza engel olabilir.  Aarada ki uyuma dikkat edin.

5. Depresyon, stres gibi pisikolojik rahatsızlıklarda rahat bir uyku çekilmesini engelliyor. Özellikle depresyon durumlarında birey uyuma güçlüğü çekiyor  ya da kişide aşırı uyuma isteği oluşuyor.  Bu tip durumlarda probleminizin kendi kendine geçmesini beklemek yerine bir uzmandan yardım almak daha faydalı olacaktır.

6. Dizüstü bilgisayarların ve mobil cihazların yaygınlaşması ve gündelik hayatta bu ürünlerin çok kullanılması da  kaliteli uykuyu etkileyen önemli faktörler arasında gösteriliyor. Bilgisayar ekranına sürekli bakmak göz yorgunluğu ve göz kuruluğuna neden olduğu için yeterince uyusanız bile, sabahları yorgun bir şekilde kalkabiliyorsunuz. Bu nedenle uzmanlar, bilgisayarlarla fazla temas halinde olanların gün içersinde birçok kez basit göz egzersizleri yapmalarını öneriyor.

Kaynak: Ajans haber