Çoğumuz sorun çıktığında doktora, kilo aldığımızda veya şeker hastası olduğumuzda diyetisyene, bel fıtığı başlayınca yüzmeye gidiyoruz. Genelleme yapmak istemesem de sıkıntı sonrasında çözüm bulma gibi bir hastalığımız var. Sağlıklı bir hayat istiyor musun? Sağlıklı ve uzun bir yaşam? Ailenle mutlu, huzurlu yıllar? Tabii ki evet ama gelin şu aşağıdaki 5 önemli konuyu bir araştırın. Birkaç gününüzü kendinize ayırsanız, ne gerekli ne gereksiz bulsanız, belki de hayatınızı değiştireceksiniz. Sadece kendi hayatınızı değil eşinizin dostunuzun hayatını da... Bugün kendimizi sorgulama günü olsun...

1-GENETİK MİRAS: Ailenizden size geçen özellikleri araştırdınız mı? Ailenizde olan metabolik hastalıkları biliyor musunuz? Şeker, ensülin direnci, kalp ve damar hastalıkları, tansiyon problemleri, kanser, vb... Sizin ailede hangi hastalıklar görülüyor biliyor musunuz?

2-YAŞAM TARZI: Yaptığınız iş, yaşadığınız ev, bulunduğunuz ortamlar sağlığınıza, hissettiklerinize, istediklerinize uygun mu? Hayatınızdaki şeylerin çoğu sizi mutsuz mu ediyor yoksa kendinize özel bir tarz buldunuz mu?

3-SAĞLIK KONTROLLERİ: En son ne zaman doktora gittiniz? En son ne zaman tahlillerinizi yaptırdınız? Yılda 1 kez check up'a girer misiniz? Vitamin değerlerinizi ne zaman kontrol etmiştiniz? Hiç diyetisyene gidip vücut analizi yaptırıp aklınızdakileri danıştınız mı?

4-OKU: Sağlık kitapları okıyor musunuz? Kitabı yazanın gerçek uzman olup olmadığına dikkat ediyor musunuz? Artık televizyon, gazete ve dergilerde gerçek diyetisyenlerin yazılarına ulaşabilirsiniz. Her uzmanın kendi konusunda yazıp yazmadığına dikkat edin ve bol bol okuyun.

5-GÜVEN VE MUTLULUK: Güvenli bir ortamda mı yaşıyorsunuz? Aile ilişkilerinizde her şey yolunda mı? Eşinizle, çocuklarınızla, anne-babanızla aranız iyi mi? Hayatınızdaki sorunlu ilişkiler sizi güven duygusundan uzaklaştırabilir. Mutluluk ve huzur sağlığınızı yakından etkiler. Psikoloğa gitmenin gereksiz olduğunu düşünen bir ülkede yaşıyoruz. Psikoloğa gitmekten çekinmeyin, korkmayın. Bir uzmandan fikir almak sağlığınızı etkiler.