Büyüme, yani normal bir boya sahip olma, sağlıklı olmanın en önemli kriterlerinden biri olarak görülüyor ve normal büyüyen çocuk "sağlıklı çocuk" olarak tanımlanıyor. Prof. Dr. Atilla Büyükgebiz, "Hangi yaşta olursa olsun, büyümenin değerlendirilmesinde kullanılan ölçü, o andaki boyun hangi büyüme eğri diliminde olduğunu gösteren büyüme hızıdır. Büyüme eğrilerinde normal olağunu gösteren büyüme hızıdır. Büyüme eğrilerinde normal olarak değerlendirilen çocuklar 25-50 persentil arasında büyürler. Bazı çocuklar ise 10 persentilde büyüyüp akranlarını ergenlikte yakalarlar. Eğrilerde en alt sınır olan 3 persentil ve altında büyüyen çocuklar büyüme geriliğinin nedeni konusunda araştırılmalıdır" diyor. Peki büyüme hızının yetersizliği nasıl anlaşılıyor?

YAŞA GÖRE BÜYÜME

Yıllık büyüme hızı ilk 1 yaşta 24 cm, 1-2 yaşlar arasında yılda 12 cm, daha sonra ise yılda 5-6 cm civarında oluyor. Bir çocuk, ergenlik öncesi yılda 5 cm'den az büyüyor veya takip edildiği büyüme eğrilerinde aynı çizgide devam edemiyor ve alt çizgiye düşüyorsa, bu durum sorun anlamına geliyor.
* Eğer çocuk yılda 5 cm'den az uzuyorsa.
* Büyüme son aylarda yavaşlamış, akranlarından geri kalmaya başlamışsa.
* Son 1 yıldır giysilerinde bir değişiklik olmamışsa.
* Son 1 yıldır ayakkabı numarasında değişiklik olmamışsa.
* Yaşıtlarından küçük olduğu için içine kapanmışsa.
* Yaşıtlarından küçük olduğu için özgüvenini yitirmiş ve derslerdeki başarısı azalmışsa bir çocuk endokrinoloji uzmanına başvurulması gerekiyor...

ERGENLİKTE TEDAVI ZOR

Ergenliğe yaşına göre normal boyda giremeyen çocuk, eğer sorun hormon eksikliğinden kaynaklanıyorsa yeterli sıçramayı yapamıyor. Ergenlikte kemik yaşı ilerlediği için bu dönemdeki tedavi şansının ergenlik öncesine göre zorlaştığı belirtiliyor.