İnsanların zevkle yediği birçok besin maddesi kokuları itibariyle, köpeklerin de iştahını kabartır. Ama sahibinin bilinçsizce köpeğine ikram etmesi veya köpeğin bu besinleri çalarak yemesi durumunda ortaya ciddi sorunlar çıkabilir.

İtiraf etmek gerekirse bütün köpekler pisboğazdır. Asla seçici değiller, bize iğrenç gelen, kötü kokulu birçok şeyi afiyetle mideye indirmeleri ile ünlüler. Köpekler için taştan yumuşak her şey yenilebilecek bir şeydir! Vahşi doğada bu özellikleri onların hayatta kalması için belki de gerekli; fakat evcilleşmelerinden itibaren köpeklerin bu özellikleri onların hayatını tehdit eder hale gelmiş durumda.

İnsanların zevkle yediği birçok besin maddesi kokuları itibariyle, köpeklerin de iştahını kabartır. Ama sahibinin bilinçsizce köpeğine ikram etmesi veya köpeğin bu besinleri çalarak yemesi durumunda ortaya ciddi sorunlar çıkabilir.

Gelin şimdi köpekler için ölümcül lezzetleri tanıyalım:

1 AVOKADO

Avokado köpekler için zehirli bir madde olan persin içerir. Avokadonun yaprakları, meyvenin etli kısmı ve hatta tohumları bile köpekler için tehlikelidir. Avokado yiyen bir köpekte solunum sıkıntısı, kalp ve karaciğerde hasara sebep olur, avokadonun çekirdeği bile köpek için tehlikelidir, çekirdekleri bağırsak tıkanıklığına sebep olur.

2 EKMEK HAMURU

Çiğ, mayalı hamur köpek tarafından yenildiğinde nemli, sıcak ve karanlık bir ortam sunan mide içerisinde hamur mayalanma işlemi devam eder. Mayalandıkça şişen hamur, mide duvarına baskı yaparak kan dolaşımını durma aşamasına kadar götürebilir ve mide dokusunun ölümüne sebep olabilir. Genişleyen mide duvarı solunum güçlüğüne sebep olabilir. Mayalanmanın yan ürünü olarak ortaya çıkan alkol ayrıca köpekler için zehirleyicidir. İlk belirtileri köpekte sersemlik, kusma ve karında şişlik olarak görülür. Aşırı durumlarda koma ve nöbetler görülür.

3 ÇİKOLATA

Çikolatanın ana maddesi kakao köpekler için zehirli teobromin ve kafein içerir. Kural olarak çikolatanın rengi ne adar koyu ise o kadar fazla zehirleyicidir. Köpek için en tehlikelisi bitter çikolata olsa da, sütlü ve beyaz çikolata da köpeklere verilmemelidir. Köpeğin yediği çikolata miktarına bağlı olarak zararlı maddelerin etkisi ve belirtiler fazlalaşır. Belirtileri şiddetli ajitasyon, kas titremesi, düzensiz kalp atışı, yüksek vücut ısısı, şiddetli susuzluk, karın ağrısı görülür. İlerleyen vakalarda nöbet ve ölümle sonuçlanır.

4 ALKOL

Köpekler alkole insanlardan daha fazla duyarlıdır. Az miktardaki alkol bile zehirlenmelere sebep olabilir. Bira, şarap, meyve ve süt içeren kokteyller tatları ne olursa olsun köpek için zehirleyicidir. Alkol zehirlenmesi köpeklerde genel olarak koordinasyon ve oryantasyon bozukluğu, uyuşukluk ve kusma ile kendisini belli eder. İleri vakalarda koma, nöbet ve ölümle sonuçlanabilir.

5 YAŞ VE KURU ÜZÜM

Yaş ve kuru üzüm köpeklerde böbrek yetmezliğine sebep olabilir. Olabilir diyorum çünkü bazı köpekler yaş ve kuru üzümden olumsuz etkilenmezken bazı köpekler etkilenmektedir. Bünyesi üzümden etkilenmeye yatkın köpekler yedikten 12 saat sonra işaret vermeye başlarlar. Bu işaretler, kusma, uyuşukluk ve ishal olarak kendisini göstermeye başlar. İlerleyen aşamada bu belirtiler ortadan kalksa da idrarda artış görülür 3-4 ölümle sonuçlanabilir. Hayatta kalmayı başaran köpeklerde uzun süreli böbrek hastalıkları görülebilir.

6 ŞERBETÇİOTU

Bira yapımında kullanılan şerbetçiotu köpekler için potansiyel olarak hayati tehlike içerir. Çiğ veya pişmiş şerbetçi otu köpekte çoklu organ hasarına ve yüksek vücut ısısına sebep olur. Şerbetçiotu yiyerek zehirlenmiş köpeklerde huzursuzluk belirtileri ile birlikte kas titremeleri ve nöbetler görülür.

7 MACADAMİA FINDIĞI (CEVİZİ)

Avustralya'da yetişen ve artık nadir de olsa ülkemizdeki marketlerdeki yerini alan bu fındık türü, köpekler için rahatsızlık verici, bazı durumlarda da ölümcül etkileri olan bir besin. Macadamia fındığı yiyen köpeklerde 48 saat süren arka bacaklarda güçsüzlük, düşük vücut ısısı ve titremeler görülür. 48 saatin sonunda bu belirtiler giderek azalır.

8 KÜFLÜ GIDALAR

Küflenmiş bütün gıdalar köpekler tarafından yutulduğunda ciddi hatta hayatını tehdit eden sorunlara neden olabilirler. Küflenmiş bir çok gıda maddesi toksin üretir. Küflü gıda yiyen köpeklerde kas titremeleri ile başlayan durum, bütün vücudun kasılması ve titremesi ile devam eder. Tedavi edilmezlerse bu titremeler haftalarca sürebilir. Neyse ki uygun tedavi ile iyi neticelenirler.

9 SOĞAN VE SARIMSAK

Bir köpek yeteri kadar soğan veya sarımsak yerse kanındaki kırmızı kan hücreleri zarar görür. Çiğ, pişmiş, kurutulmuş veya toz halindeki soğan ve sarımsak köpekler için zararlıdır. Yenildikten 3-5 gün sonra kan hücrelerinde hasara sebep olurlar. Soğan ve sarımsaktan etkilenmiş köpeklerde yürümekte isteksiz görünürler veya hafif bir egzersizden sonra çok yorulurlar. İdrarları turuncu tonlu veya koyu kırmızı renkte olur.

10 KSİLİTOL

Yapay bir tatlandırıcı olan ksilitol sakızlarda ve şeker içermeyen diyet besinlerde bulunur. Ksilitol içeren besin maddesi yiyen köpeklerin kan şekerleri çok hızlı ve ciddi bir şekilde düşer. Ksilitol alan bir köpek 30 dakika içerisinde şaşkın bir hal alır ve nöbetler geçirir. Fazla miktarda ksilitol almak bazı köpekler için ölümcül olabilir. Hayatta kalanlarda karaciğer yetmezliği gelişebilir.

11 KEMİK

Çiğ veya pişmiş kanatlı veya besi hayvanı kemiği köpekler için büyük tehlike yaratır. Köpek tarafından yutulmak için dişleri ile kırılarak keskin ve sivri parçalara ayrılan kemik parçaları yutulurken yemek borusuna zarar verebileceği gibi, sindirim sisteminde delinmelere de sebep olurlar.

VETERİNER HEKİMİNİZDEN ACİL YARDIM ALMAK HAYAT KURTARIR

Bütün bu saydığımız besin maddeleri köpeklere verilmemeli ve kaza ile yuttukları fark edildiğinde mutlaka önemsenmelidir. Köpeğiniz daha olumsuz belirtileri göstermeden veteriner hekiminize telefonla ulaşarak profesyonel görüşünü almalı ve vereceği tavsiyelere uymalısınız, eğer kliniğe gelmeniz gerektiğini söylüyorsa hiç vakit yitirmeden köpeğinizi kliniğe ulaştırın. Birçok durumda erken müdahale köpeğinizin hayatını kurtaracaktır.