Uzmanlar, kurbanlık hayvanların küpeli olmasına ve sağlık raporlarının bulunmasına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Uzman veteriner hekim Oğuz Kaya, kurbanlık hayvanların seçimi konusunda vatandaşlara uyarılarda bulundu. Kaya, "Hayvan seçimi yaparken hayvanın çok zayıf olmamasına dikkat etmemiz gerekiyor. En büyük hususlardan bir tanesi de hayvanın yaşı çok önemlidir. Hayvanın yaşını dişine bakarak yaşını tam olarak tespit edebiliriz. Hayvanın öndeki iki dişinin düşmüş olması, daha güzeli ise bu düşen dişlerin yerine iki yaş dişlerinin çıkmış olması kurbanlık hayvanın yaşı için yeterli olacaktır. Hayvan seçimi yaparken özelikle hayvanın hasta olmamasına, hayvanın bir özrünün, bir kusurunun olmamasına dikkat etmemiz kurban kesiminde daha sağlıklı olacaktır" dedi.

FİYATINA VE SATICISINA DİKKAT

İstismarcıların, kayıt dışı kestikleri küpeli hayvanların küpelerini bekleterek, Kurban Bayramı döneminde kaçak hayvanlara takıp hayvanları sattığını dile getiren Adana Kasaplar Odası Başkanı Murat Yağmur ise, Suriye, Irak ve İran üzerinden getirilen küçükbaş hayvanların 250-300 liradan satıldığını söyledi. Yağmur, hayvanların birçoğunun savaştan kaçan göçmenlere ait olduğunu ve hastalık taşıdığını sözlerine ekledi.

Bu yüzden kurbanlıkların fiyatlarına dikkat edilmesi hayvanların güvenilir satıcılardan alınması gerektiği ifade edildi.