Balıkesir'de İlkokul 4'üncü sınıf öğrencisi E.A.'nın Mavi Balina oyunu oynadıktan sonra kendini asarak yaşamını son vermesiyle Mavi Balina oyunu yeniden gündeme geldi. AKŞAM, Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı'na sordu: Mavi Balina oyunu ile ilgili tespitleriniz nedir? Aileler ne yapmalı?

Polis yaşanan olayların artması üzerine sanal dünyada geniş kapsamlı bir araştırma başlattı. Yapılan incelemede ölümcül sonuçlar doğuran oyunun internette herhangi bir izine rastlamadı. Yani herhangi bir sitesi ya da linki söz konusu değil. Olağan şüpheli ise kişisel mesajlaşma programları oldu. Polis, gençleri ölüme sürükleyen oyunun talimatlarının Whatsapp, Skype benzeri programlar üzerinden geldiğini belirlendi. Polis aileleri 'Çocuklarınızın davranışlarını yakından gözlemleyin, şüpheli durumlarda cep telefonlarını kontrol edin. www.ihbarweb.org.tr adresine şikâyette bulunun' şeklinde uyardı. Çocuğun psikolojik durumunda olağandışı gelişmeler varsa mutlaka psikolojik destek alınmalı. İşte emniyetin tespitleri:

Yapımcısı ceza evinde

Oyunun resmi bir internet sitesi ve satışı yok. Orijinal adı 'Sinig kit' olan Mavi Balina adlı oyun ilk olarak 2013 yılında ortaya çıktı. Dünyaya sosyal medya platformları üzerinden yayıldı. Dünya üzerinde 130'u Rusya'da olmak üzere yaklaşık 150 kişi bu oyunu oynadıktan sonra yaşamına verdi. Oyunun yapımcısı 22 yaşındaki Philip Budeikin, 2016 yılında tutuklandı ve St. Petersburg'da cezaevinde hapis yatıyor.

Aileleriyle tehdit ediliyorlar

Oyunu oynayan gençlere 50 gün boyunca her gün bir görev verilmekte ve mağdurlara psikolojik baskı yapılması sonucu asosyallik oluşuyor. Ayrıca mağdurlar görevleri tamamlamaması durumunda ailelerine zarar verileceği şeklinde korkutuluyor. Görevler zorluk dereceleri ve zararları artan şekilde ilerlemekte en son 50'inci görevde mağdurların İntihar etmesi isteniyor.

Güvenli internet kullanın

Emniyet ailelere yönelik ise şu mesajları verdi: İlk olarak çocukları ve gençleri internetin kötü yönlerinden koruyabilmek amacıyla ailelerin ikametlerinde kullanmakta olduğu internet bağlantılarını, servis sağlayıcıları tarafından ücretsiz olarak sunulan ve internetteki zararlı içeriklerden büyük oranda koruyan güvenli internet hizmetini kullanmalı.

İşte kurbanlar

Bursa'da 16 yaşındaki Ahmet P., arkadaşıyla 'Mavi Balina' oyunu oynadıktan sonra gittiği halı sahanın tellerine kendisini asarak yaşamına son verdi. Olaya tanık olan Batuhan K. ise sinir krizi geçirdi.

Aksam'ın haberine göre Almanya'da 10 Eylül 2017'de , Türkiye kökenli bir ailenin çocuğu olan Furkan Şen'in de (14) bu oyunu oynadıktan sonra intihar etti.

Bolu'da meydana gelen olayda 16 Şubat 2018 tarihinde, 19 yaşındaki Çağlar K., ailesinin dışarıda olduğu sırada evin salonunda bulunan doğalgaz borusuna kendisini asarak yaşamına son verdi.

5 Ağustos 2017'de Gazi Üniversitesi öğrencisi Evrim Mertin (24), 5 Ağustos tarihinde intihar etti. Aile, çocuklarının son zamanlarda