Gün içerisinde yetişkinlere nazaran daha fazla hareket eden ve daha fazla enerji harcayan çocukların suya daha fazla ihtiyacının olması yadsınamaz bir gerçek. Gününün büyük bir bölümünü okulda geçiren çocukların da su tükettiğinden emin olmak gerekiyor çünkü yeterli su tüketmeyen çocuklarda, düşünme, sorgulama, dikkatini verme konularında sorunlar baş gösterirken, fiziksel fonksiyonlarında da aksama görülebiliyor. Kendini oyuna kaptıran çocuklar kimi zaman susadıklarının farkına varmayabiliyor, bu konuda Waternet Sağlıklı Beslenme Uzmanı Diyetisyen Canan Aksoy “Su içmenin önemini bilmeyen çocuk bilinçli olarak su arayışına girmeyecektir. Bu noktada ebeveynlere ve öğretmenlerine görev düşüyor. Hem söyleyerek hem de uygulayarak çocukları su içmeye teşvik etmelisiniz.” diyor. 

Çocukların su gereksinimi göreceli olarak yetişkinlerden daha çoktur ve susuzluktan yetişkinlere kıyasla daha fazla etkilenirler. Sıvı kaybı devam edip, eksilen su yerine konmadığında solunum artar, terleme ve idrar çıkışları azalır. İdrar çıkışları azalan ve idrar rengi koyulaşan, fiziksel aktivitesi yavaşlayan, ağız kuruluğu gelişen, zamansız uykusu gelen çocuklarda hafif veya orta şiddette sıvı kaybı gelişmiş olabilir. Çocukların bizden daha enerjik olduğu, terle daha fazla sıvı kaybettiği unutulmamalıdır.

Yaşa ve fiziksel şartlara göre su tüketimi

Cinsiyet Yaş Günlük sıvı tüketimi Erkek 7-8 5-7 su bardağı Kız 7-8 5-7 su bardağı Erkek 9-13 9 su bardağı Kız 9-13 8 su bardağı Sporcu çocukların sıvı ihtiyacı ise diğer çocuklara göre daha fazladır. Sporcu çocukların susama hissi gelişmesini beklemeden ortalama 20 dakikada bir sıvı alması gerekiyor. Suyun yeterli alınıp alınmadığı ise idrar sıklığından ve renginden anlaşılacaktır. Eğer idrar rengi açık ise yeterli sıvı alımı gerçekleşmiş demektir. Spor veya egzersiz yapan çocukların egzersizden sonraki ilk bir saat içinde idrara çıkıyor olmaları, egzersiz sırasında yeterli miktarda sıvı aldıklarının önemli işaretlerinden biridir.

Suyu çekici hale getirmek için

Bazı çocuklar su tüketmek istemeyebilir. Özellikle sabahları hararet ile uyanan çocuklara limon ve nane yaprakları ile süslenmiş, ferahlatıcı bir bardak su verebilirsiniz. Bu çocukların iç organlarını da uyandıracaktır ve ilerleyen yaşlarda bunu alışkanlık haline getirecektir. Ayrıca sevdikleri çizgi film karakterlerinin resimlerinin bulunduğu termos mataralar ile gün içerisinde, okulda ya da siz yanında yokken su içmeye teşvik edebilirsiniz. Ayrıca, ballı limonlu tarçınlı çay, ev yapımı komposto, çilek parçaları ile komposto da vücudunuzun su ihtiyacını karşılayacaktır.