Sonuçları Nature Communication dergisinde yayımlanan araştırma, beynin uyku sırasında negatif duyguları depolayarak kendine göre organize ettiği ve böylece bu duyguların bastırılmasını daha zorlaştırdığını ortaya koydu.

Araştırmayı yürüten London College Üniversitesi'nden Yunzhe Liu, "öfkeliyken yatağa gitmeyin" atasözünün bilimsel olarak ispatlandığını vurgulayarak, "Bizim de tavsiyemiz, tartışmalarınızı yatağa gitmeden halledin ve öfkeliyken uyumaya gitmeyin" dedi.

İki gün süren araştırmada, 73 öğrenciden, ağlayan çocuklar, üzücü görüntüler ve ceset görüntüleri gibi resimlere bakmaları istendi. Daha sonra, resimler deneklere iki gün boyunca tekrar tekrar gösterildi. Deneklerin uyumadan gün içerisinde kötü görüntüleri hatırlama oranları, uyuyup kalktıktan sonraki hatırlama oranlarına göre daha düşük çıktı.

Uzmanlar tarafından beyin görüntüleme yöntemiyle elde edilen verilere göre, gece uykusuyla pekiştirilen kötü anıların unutulmasının daha zorlaştığı görüldü.

Deneye katılan öğrencilerin fonksiyonel MRI taramaları, yeni öğrenilen bilgilerin genellikle beynin bellek merkezi olan hipokampusta depolandığını, uyku sırasında depolanan anıların daha çok korteks boyunca dağıldığını ortaya koydu.

Araştırmacılar, elde edilen sonuçların travma sonrası stres bozukluğu (PTSD) için umut kaynağı olabileceğini ifade ederken, deneyin sağlıklı bireyler üzerinde yapıldığından, yöntemin PTSD'li hastalara uygulanabilirliği için üzerinde çalışılması gerektiğini dile getirdi.

Kaynak: AA