İşte saç dökülmesini ortadan kaldıracak öneriler!

Bu noktada saç dökülmesinin kalıcı olup olmadığı önemli. Kalıcı saç dökülmelerinin büyük bir kısmı “androjenik” olarak adlandırılan genetik veya erkek tipi saç dökülmesinden kaynaklanıyor. Saç dökülmeniz bu sınıfa girmiyorsa günlük yaşamınızda alabileceğiniz çok fazla “önlem” var demektir. Bu bağlamda sağlıklı ve bakımlı saçlara sahip olabilmek için yapabileceklerinizi bir araya getirdik.

Yanlış saç tarama

Saçları uygun olmayan tarak ve fırçalarla gelişi güzel taramak, kuru saçı zorla açmaya çalışmak saçın yıpranıp kolayca kırılmasına neden oluyor. Doğal kıllı fırçalarla, saçı ıslakken taramak yapılabilecek en doğru hareket. Çok karışık saçları tararken çeşitli kozmetik ürünlerden faydalanmak ise oldukça işe yarıyor.

Beslenmeye dikkat

Sağlıklı saçlara sahip olmak için öncelikle bakır, çinko ve protein ağırlıklı beslenmek gerekiyor. Demir eksikliği saç dökülmesinin en belirgin nedenlerin biri olarak kabul ediliyor. Koyu yeşil yapraklı sebzeler, kırmızı et, pekmez gibi demir içeren gıdaları yeterli miktarda tüketmek önem taşıyor. Şok diyetler saçların bir anda dökülmesine neden oluyor. Bu nedenle sağlığı tehdit edecek şok diyetlerden kaçınılmalı.

Hormonel tedavi

Menopoz sonrası ve hamilelik dönemlerinde hormonel değişimlerden dolayı saç dökülmesi normal kabul ediliyor. Fakat bir takım hormonel rahatsızlıklarda durum farklı. Tiroid bezinin ve böbrek üstü bezlerinin aşırı ya da az çalışması, yumurtalık ve testis hastalıkları gibi rahatsızlıklar saç dökülmesine neden oluyor. Bu durumda tanı ve tedavi için mutlaka hekime başvurmak gerekiyor.

Argan yağı saçı besler

Argan yağı, içerisinde barındırdığı Omega 9, Omega 6, Steroller, felurik asit, E vitamini ve güçlü antioksidanlar sayesinde güzellik sektöründe sıklıkla kullanılıyor. Argan ağacının meyvesinden elde edilen Argan yağı, saç derisini ve saçı nemlendirerek kuru saçlardan kaynaklanan şikayetleri engelliyor. Saç diplerini besleyip, saçı onarıyor. Böylelikle saçların kolay kırılmasını önleyip daha canlı ve gür görünmesini sağlıyor.

Saç yıkama sıklığı önemli

Saçları her gün yıkamak derinin koruyucu tabakasını bozarak saçın nemini kaybedip, kırılıp dökülmesine neden oluyor. Saçı uzun süre yıkamamaksa saçların sağlıklı yapısını bozarak donuk görünmesine ve koparak dökülmesine neden oluyor. Uzmanlar yağlı saç yapısına sahip kişilerin gün aşırı; kuru saç yapısına sahip olanların ise saçlarını daha az sıklıkla yıkamaları tavsiye ediyor.

Saçları sıkıca toplamayın

Sıkıca toplanan saçlar, ağır topuzlar saç diplerinin hava almasını engelliyor. Saçın incelip yer yer kırılmasına ve dökülmesine neden oluyor. Saçları gevşek toplayıp arada havalandırmak dökülmelerin önüne geçiyor.

On beş günde bir susam yağı

Antioksidan olan sesamol, sesamin ve E vitamini içeren susam yağı, saçı zararlı maddelerden koruyor. Susam yağın yapısında değerli doymamış yağ asitlerinden %35-50 oranında linoleik asit (Omega-6) ve yine aynı oranlarda oleik asit (Omega-9) bulunuyor. Saç diplerine 15 günde bir susam yağı sürmek oldukça faydalı.

Bıttım sabunu

Saç dostu olan bıttım sabunu saç köklerini besleyip, kırılma ve dökülmelerin önüne geçiyor. Yabani fıstık olan bıttım ve menengiç yağından yapılan bıttım sabunu aynı zamanda antiseptik özelliğinden dolayı saç diplerindeki bakteri oluşumunu da önlüyor.

Maske yapın

Hafta bir defa saça maske yapmak tüm dermatologların ortak önerisi. Saçın ihtiyacını belirleyip uygun maskelerle saça masaj yapmak saçın kaybettiği nemi ve parlaklığı geri kazanmasına yardımcı oluyor. Böylece kırılma ve dökülmeler olabildiğince azalıyor.