Mikrobiyolojik risklerin etmeni mikroorganizmalar; gözle görülemeyen canlılardır ve ellerimizde, vücudumuzda ve çevremizde doğal olarak bulunurlar. İşte bu gözle görülemeyen canlıların üreyebilecekleri, önemli sağlık riski oluşturabilecek koşulları yaratmamak için yapmamız gerekli 8 önemli kural...

1. Ellerin temizliği son derece önemlidir. Yemek hazırlama veya yeme işleminden önce eller; tuvalet kullanımından, çocuklara tuvalet konusunda yardımcı olduktan, toz, toprak gibi yabancı maddelerle temastan, et, balık, yumurta, yıkanmamış meyve ve sebzeler  gibi çiğ maddelerle temastan sonra mutlaka sabun ve tercihen sıcak su kullanarak en az 20 saniye boyunca dikkatle yıkanmalıdır.

2. Çapraz bulaşma riskini önlemek için mümkünse tavuk eti, balık eti ve kırmızı eti doğramak için ayrı, sebze ve salata gibi ürünleri doğramak için ayrı doğrama tahtası kullanılmalıdır. Aynı tahta kullanılacaksa yapılacak işlemler arasında sıcak su ve deterjanla yıkanarak iyice temizlenmelidir.

3.Gıda maddelerinin temizliğinde ise doğru yöntemler kullanılması çok önemlidir. Kesinlikle sabun veya deterjan kullanılmamalıdır

4. Gıda maddelerinin pişirilmesi ve yıkanmasında mutlaka insan tüketimine uygun temiz, açık ortamda çok fazla bekletilmemiş sular kullanılmalıdır.

5. Etler pişirilmeden önce yıkanmamalıdır. Yıkama işlemi zararlı mikroorganizmaların uzaklaşmasını sağlamayacağı gibi; sıçrayan yıkama suyu ile çevreye bulaşmasına neden olacaktır.

6. Evde kurutulan sebze ve meyveler, yerle temas etmeyecek biçimde temiz yüzeylere serilmeli, trafiğin yoğun olduğu yollara bakan mekanlarda kurutulmamalıdır.

7. Gıda ile temasta bulunan kaplar gıda dışında hiçbir madde ile temas ettirilmemeli, değişik amaçlarla kullanılmamalıdır.

8. Evde üretilecek tatlı, yoğurt ve peynir üretiminde kullanılacak süt mutlaka pastörize veya sterilize (UHT) süt olmalıdır. Kaynağını bilmiyorsanız sokak sütü alınmamalıdır.