Özellikle yaz aylarında sıcak havadan bunalan ve klimaları kuralına göre kullanmayanların en sık yakındığı sorunların başında kas, boyun, sırt ve eklem ağrıları ile tutulmaları geliyor. Ancak bilinçsiz klima kullanımı bunlarla sınırlı kalmıyor ve ciddi enfeksiyon, alerji, zatürre gibi sağlık sorunlarına da yol açabiliyor.

Ev, işyeri, araba ve sosyal alanlardaki klimaların bilinçsiz ve yanlış kullanımı sonucu yaz aylarında bazı sağlık sorunlarında artış yaşandığını belirten Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Coşkun Akalın, pek çok kişinin yaz mevsiminde yaşadığı boyun ve sırt ağrıları ile tutulmaların klimadan kaynaklandığını söyledi.

Bel, boyun ve kas ağrıları, eklem tutulmaları, enfeksiyon, alerji ve zatürre gibi sorunlar yaşamamak için öncelikle klimaların hava üfleyen kanallarının önünde durulmaması ve sıcak bir ortamdan çok soğuk bir ortama aniden geçilmemesi gerektiğini belirten Akalın, kas tutulmalarından ve şiddetli ağrılardan korunabilmek için iç sıcaklık ile dış sıcaklık arasındaki farkın 5 ila 10 derece arasında olmasının önemine işaret etti.

Klima böyle çarpıyor!

Sıcak havalarda boyun, bel ve sırt bölgeleri terliyor ve buradaki kaslar gevşemeye başlıyor. Klimanın soğuttuğu bir ortama girilmesiyle terli bölgeler aniden soğuk hava ile temas edince kas spazmlarından kaçış olmuyor. Sadece kas spazmı bile ağrılı bir durum iken; buna zaten var olan boyun fıtığı, kireçlenme, omurga eğrilikleri ya da fibromiyalji gibi rahatsızlıklar eşlik ediyorsa tutulmalar kaçınılmaz hale geliyor.

Boyun kaslarında gelişen spazm, gerilim tipi baş ağrılarına neden oluyor. Kişinin migren tipi baş ağrısı şikayeti varsa, tekrarlayan boyun spazmı veya tutulması migreni tetikleyerek atağın daha şiddetli ve uzun sürede geçmesine sebep olabiliyor.

Klima ağrılarından kurtulmak için…

Klimaların sebep olduğu boyun ve sırt ağrıları, kas spazmları, tutulma gibi şikayetler, şiddetine göre farklı tedavilerle sona erdirilmeye çalışılıyor.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Coşkun Akalın'ın verdiği bilgiye göre, medikal tedavide ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçlar, belirtileri geçirerek kişinin hareket kabiliyetini kolaylaştırıyor. Sıklıkla uygulanan fizik tedavide ise ağrı ve spazm gibi belirtilerin ortadan kalkması ve kişinin olabildiğince erken hareket etmesi amaçlanıyor. Fizik tedavi yönteminde sıcak, soğuk, alçak, orta frekanslı akımlar ve çeşitli cihazlardan yararlanılıyor. Diğer bir tedavi yöntemini de egzersiz ve hafif tempolu yüzme oluşturuyor.