Sokakta oynamayan, mikroplarla tanışmayan, düşüp kalkmasına izin verilmeyen çocukların yeterince doğal bağışıklık kazanamadığını kaydeden Dr. Sinan Akkurt, kapalı alanda kalan çocukların sanılanın aksine daha fazla hasta olduklarını söyledi.

Sokakta oynamayan çocuklardaki en dikkat çekici hastalığın astım olduğunu kaydeden Dr. Sinan Akkurt, 7 Mayıs Dünya Astım Günü vesilesiyle ailelere 1 yaşından itibaren her gün çocuğun fiziksel aktivite ve oyun ihtiyaçlarını açık havada karşılamalarını önerdi.

DOĞAL OLMAYAN BESLENME VE HAREKETSİZ YAŞAM

Son 50 yılın en fazla artan hastalıkları arasında yer alan astımın artışının başlıca sebepleri arasında doğal olmayan beslenme alışkanları, kirli hava, sigara, stres ve bağışıklık sistemini güçsüz düşüren hareketsiz yaşam şekli sayılıyor. Her tercihin doğaldan yana kullanılmasını tavsiye eden Akkurt, "Havuz yerine deniz, bilgisayar oyunu yerine sokak oyunu, nektar yerine taze sıkma meyve suyu, işlenmiş gıda yerine taze meyve-sebze gibi tercihler; çocuklarda astımın artışını yavaşlatabilecek unsurlar arasında" dedi.

Astımın en önemli tetikleyicilerinin başında sigaranın geldiğini anımsatan Dr. Akkurt, başka odada, balkonda ya da hava temizleyicileri kullanarak sigara içmenin bir çare olmadığına vurgu yaptı. "Sigaranın zararlarını önlemenin tek yolu tamamen dumansız bir ortam oluşturmak" diyen Dr. Akkurt, kimi zaman kaynağı anlaşılamayan alerjilerin de astım hastalığında tetikleyici unsur olabildiğine dikkat çekti. Dr. Akkurt, alerjilerin tanısında, ayrıca alerji ve astımın tedavisinde yardımcı tıp metodu olan biorezonanstan yararlanılabileceğini kaydetti.