Türkiye Hudut Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü oluşturduğu Seyahat Bağlık Birimi ile riskli ülkelere uçacak yolcuların korunabilmesi için gerekli bilgileri web sitesi aracılığı ile duyururken, ücretsiz olarak aşı yapıp, hap dağıtıyor.

AFRİKA'DA EN ÇOK SITMA ÖLDÜRÜYOR

Türkiye Hudut Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü Atatürk Havalimanı Başhekimi Doktor Aykut Cengiz Kavak bu konuda şunları söyledi: "Dünyada özellikle Orta Afrika'da 100 binlerce vaka oluyor. Oradaki ölümlerin en yoğun sebeplerinden birisi de sıtma hastalığı. Türkiye'nin bu bölgeyle ilişkilerinin artmasından dolayı bu tür vakalarda da artma görülüyor. En son bildiğiniz gibi THY'nin kabin amirinin vefatı."

SEYAHAT SAĞLIK BİRİMİ BÖLGE BÖLGE UYARIYOR

Doktor Aykut Cengiz Kavak bu tür hastalıkların genellikle sık seyahat edenlerde görüldüğünü belirterek, "Bizim sağlık merkezimizin içerisinde seyahat sağlık hizmeti birimimiz var. Vatandaşlarımız bu hizmete başvurdukları zaman gidecekleri bölgeye göre kendilerine risk haritası çıkarıyoruz. Hangi aşıları olmaları, gitmeden önce hangi koruyucu hapları almaları, dönüşte de eğer hastalanırlarsa hangi şartlarda, hangi hastanelere başvurmaları gerektiği gibi detaylı bir bilgilendirme yapıyoruz" dedi.

SITMA HAPLARI SEYAHAT SAĞLIK MERKEZLERİNDEN TEMİN EDİLEBİLİR

Bu hapları biz genel müdürlük olarak ithal ediyoruz ve vatandaşlarımıza ücretsiz olarak dağıtımını yapıyoruz. O bölgelere seyahat etmeden en az 20 gün önce bize gelmelerini istiyoruz. Çünkü gitmeden bu hapa bir iki gün içinde başlamaları gerekiyor. Orada kaldıkları süre boyunca her gün almaları gerekiyor. Döndükten sonra da bir hafta bu hapı kullanmaları gerekiyor. Bu hapı eczanelerde bulma şansı yok. O yüzden mutlaka bir seyahat sağlık merkezine başvurmaları gerekiyor."