Oktay Volkan Alkay

Tüm bu sorular cevabını henüz bulamamışken, bilim rüyalarımızı kontrol edebileceğimizi hatta istediğimiz rüyayı görebileceğimizi iddia ediyor! Peki ama nasıl?

Cardinal Glennon sağlık merkezinden uyku uzmanı Dr. Shalini Paruthi, aslında kısmen bildiğimiz bazı kulaktan dolma bilgilerle istediğimiz rüyayı görebileceğimizi iddia ediyor. %100 etkili bir yöntem olmamakla birlikte bazı deneklerde işe yaramış bir yöntem sayesinde en azından kötü rüya görmeyi engellemek ve görülecek rüyanın temasını seçmek mümkün! Peki bunu nasıl başarabiliriz? İşte Paruthi'nin önerdiği yöntemler...

Öncelikle herhangi bir konuda rüya görmek istiyorsak o konuya meditasyon benzeri bir şekilde odaklanmamız gerekiyor. Odaklanma, sessiz ve karanlık bir odada olmalı. Odanın sıcaklığı ideal olarak 19 derece tercih edilmeli. Bu oda içerisinde rüya görmek istediğiniz konu hakkında tam bir dinginlikle düşüncelere dalmanız gerekiyor ve bu düşüncelere dalarken kesinlikle uykuya dalmamalısınız.

Çünkü böyle bir durum sizi konudan uzaklaştırıyor. Tam tersine uyanık kalmalı ve konu hakkında bitkin düşene kadar düşünmeye devam etmelisiniz. Bitkinlik; açlık hissi, susama hissi, daha fazla aynı pozisyonda duramama hissi yaşanıncaya kadar zorlanabilir. Bu şekilde hem vücudunuz hem bedeniniz tek bir konu sebebiyle yorulmuş olacak. Sonrasınd ayapmanız gerekenler ise farklı...

Bu durumu İstihare uykusuna yatmak olarak bilinen olguyla karıştırmamak gerek. İstihare, temel olarak hayır dileme, yapmak istediği bir şeyin kendisi hakkında hayırlı olup olmadığını anlamak için namaz kılınıp, dua edilerek rüyasında manevî bir işaret almak amacıyla uykuya yatma haline deniyor. Dr. Paruthi ise daha farklı bir yöntemin üstünde duruyor. Şimdi bedeninizi ve zihninizi yoğunlaştığınız konuyla yorduktan sonra yapacaklrınıza geçiyoruz;

Rüyalar hakkında bilinen şu ki bizi etkileyen ve bilinçaltımıza kazınan herhangi bir konu üstüne beynimizin ürettiği bir çeşit senaryo oldukları ancak hangi konunun seçildiği tam bir muamma. Gün içerisinde başınızdan geçen ve sizi etkileyen 5 farklı olay oluyorsa, bu olaylardan herhangi birini ya da geçmişte sizi etkilemiş başka bir konuyu beyniniz adeta bir senarist gibi hazırlayıp rüya olarak size sunabiliyor.

Dr. Paruthi'nin yöntemiyle, ihtimalleri azaltmış oluyorsunuz. Bu izlediğiniz yol aslınd akolay manipüle edilebilen ince bir çizgide duruyor. Çok fazla alkol, şeker tüketmek ve ağır yemekler yemek bir anda yarattığınız etkiyi yok edebilir o yüzden yemek yedikten sonra ancak acıkmadan önce uykuya yatmanız gerekiyor. Yorulmuş olmanız şart o yüzden konforlu bir günün sonundan ziyade klasik bir iş gününün akşamını tercih edin.

Sigara kullanmayın ve televizyon seyretmeyin. Televizyon ve beyniniz arasında farklı bir bağ var görüntüleri "kopyala yapıştır" yöntemiyle rüyanızda size yansıtabiliyor. Bu da yaratıcılığınızı öldüren bir şey olduğu için beyniniz asıl meşgul olduğunu konudan kopuyor. Dr. Paruthi bunun yerine kitap okumayı öneriyor. Kitap okuduğunuz zaman beyniniz okuduğunuz şeyleri kafanızda canlandırmanızı sağlamak üzere çalışmaya başlıyor ve uyumak için en verimli koşulları oluşturmuş oluyorsunuz. Beyniniz bu şekilde yaratıcılığı aktif halde uykuya daldığında gün içerisinde yoğunlaştığınız konu üzerine bir senaryo üretmiş oluyor.

Yöntemin %100 sonuç vermediğinin altını çizen Dr. Paruthi her koşulda bu şekilde bir uykunun kesinlikle kabus yaratmayacağından da emin. En kötü ihtimalle güzel bir rüya görmüş olarak uyanırsınız, hem de kitap okumak güzeldir. Denemeye değer... (Radikal)