Neşet Karadağ

Prof. Dr. Tarık Zafer Nursal, obetizenin, aslında gıdaya kolay ulaşılan modern çağın bir hastalığı olduğunu söyledi, ne kadar az yersek yiyelim karşılığında gıdalarla alınan enerjiyi yakmamamız halinde kilo almamızın kaçınılmaz olacağına dikkat çekti.

Sigara tiryakiliği ile birlikte önlenebilir ölüm nedenleri arasında gösterilen obezitenin, tüm dünyada halk sağlığını tehdit eden genel bir sorun olduğunu belirten Prof. Dr. Tarık Zafer Nursal, hareket yetersizliğinin de bu hastalığı körükleyen en önemli neden olduğu belirtildi.

MODERN İNSANIN SORUNU

Tüm dünyada 2000 yılından 2015'e kadar hiçbir ülkede obezite verilerinde bir düşüş görülmediğini bildiren Prof.Dr. Nursal, Dünya Sağlık Örgütü tahminlerine göre "2 milyar insanın aşırı kilolu, bunların üçte birinin ise obez olduğu" bilgisini verdi. Prof.Dr. Nursal, insanların eski çağlarda obeziteyi tanımazken, tarımsal teknoloji ve ulaşım araçlarının gelişmesinin gıda edinmeyi kolaylaştırdığını bunun beraberinde getirdiği hareket yetersizliğinin ise obeziteyi modern insanın yaşamına soktuğunu ifade ederek, "Eski çağlarda insanlar eğer bir hayvan avlayabiliyorsa ya da doğada yiyecek bir şeyler bulabiliyorlarsa yiyorlar, yeniden bir yiyecek bulabilmek için belki üç gün aç dolaşıyorlardı. Ancak çağların getirdiği gelişmelere paralel olarak gıdaya ulaşmak kolay olunca hareket de azaldı ve insanlık obezite ile tanıştı"dedi.

'AZ YİYEREK DE KİLO ALABİLİRSİNİZ'

"Ne kadar az yerseniz yiyin eğer yakmıyorsanız kilo alırsınız" diyen Prof.Dr. Nursal, şunları söyledi:

"Hayatınızda fiziksel bir aktivite yoksa az yeseniz de kilo almanız kaçınılmazdır. Bu duruma daha metabolizmalarımız uyum sağlayamadı. Dünyada her ne kadar bir açlık bile olsa her yerde çok ucuza doymak mümkün. Yemeği yedikten sonra eğer hayatınızda hiçbir sportif aktivite yok ise obezite ile karşı karşıya kalmak üzere olabilirsiniz. Fiziksel aktivitenin artırılması, kilo kontrolü üzerindeki en iyi sonuç veren uygulamadır. Ancak toplumumuzda her dört kişiden üçü yeterli fiziksel aktivite düzeyine sahip değil. Bu da obezitenin yaygınlaşmasındaki en büyük neden."

'YANLIŞ DİYET KİLO ALDIRIR

Hareketsizlik gibi yanlış diyetlerin de kilo verme yerine, aksine kilo almaya neden olabileceğini kaydeden Prof.Dr. Nursal, " Uzun süreli ve başarısız her diyet programı yeme bozukluğunun gelişimine yol açarak kilo alımına sebep olur. Bireyi tanımadan, beslenme alışkanlığını bilmeden yapılan diyetler kişiye yarar yerine, çok büyük zarar verebilir" diye konuştu.

SON ÇARE AMELİYAT

İlaçların, diyetin ve sporun etkisiz kaldığı durumlarda ameliyata başvurulması gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Nursal, günümüzde en sık kullanılan kısıtlayıcı ameliyatların mide kelepçesi olarak bilinen laparoskopik mide bandı ve tüp mide ameliyatları olduğunu söyledi. Prof. Dr. Nursal sözlerine şöyle devam etti:

"Bu ameliyatta amaç midenin fundus ve korpus adını verdiğimiz midenin geniş kesiminin çıkartılarak tüm midenin ince bir tüp haline getirilmesidir. Böylece hasta ameliyat öncesine göre çok daha az besin maddesi tüketebilecek hale gelir. En önemli avantajlarından birisi, midenin çıkartılan kısmından salgılanan açlık hormonu düzeylerinin azalmasıdır. Açlık hormonunun azalması ile hasta ameliyat sonrasında çok daha erken doygunluk hissetmeye başlar. Kontroller ilk 1 ay düzenli olarak her hafta yapılmalıdır. Sonrasında 3 ay sonra, ardından 6 ay ve senelik olarak kontrol süreleri uzamaktadır. Ameliyat olan kişiler ilk 1 ay sıvı ağırlıklı 1 aydan sonra lif içermeyen gıdaları iyice çiğneyerek yiyebilirler. Ama 6. haftadan sonra lif içeren gıdaları da çok iyi çiğneyerek artık normal yaşantılarına dönebilirler. Ameliyat sonrasında kişiler asla asitli içecek ve sigara tüketmemeliler."

KİMLERE OBEZ DENİR?

Prof. Dr. Nursal, "Obez"in tanımını da yaptı. Kimlere ‘obez' denebileceğini boy ve kilo endeksi oranı ile açıklayan Prof.Dr. Nursal " Boyu iki kez kiloya bölüyoruz çıkan sonuç 40'ın üzerindeyse obezdir. Örnek olarak 120 kiloda ve 1.70 boyundasınız. 120/1.70/1.70=41.5 eder. Çıkan sonuç 40'ın üzerinde olduğu için obez sınıfındasınızdır" dedi. (Habertürk)