Bazı insanların olduklarından daha yaşlı ya da tam tersi, daha genç görünmelerinin arkasında yatan sebep bulundu. Araştırmaya göre bunun sebebi, MC1R adlı gen. Bu aynı zamanda soluk ten ve kızıl saçlı olmanın da belirleyicisi. Kanadalı bilim adamlarının araştırmasına göre, MC1R gen acıyı tolere etme konusunda son derece etkili. Bu nedenle kızıl saçlı kadınlar, acıya diğer insanlardan daha dayanıklı.

Hollanda'nın Rotterdam Üniversitesi'nden araştırmacı Manfred Kayser, insanları yaşından büyük gösteren genle ilgili olarak “İlk kez, kısmen de olsa bazı insanların olduklarından daha yaşlı, bazılarının da daha genç görünmesinin nedenini anlamış durumdayız” açıklamasını yaptı.

Daha önceki araştırmalarda ise bir kişinin genleriyle birlikte çevresel faktörlerinde görünüm ile bağlantısı olduğu sonucuna ulaşılmıştı. İnsanların kaç yaşında göründükleri, sağlık durumlarıyla ilgili bilgi verdiği için oldukça değerli.

2 bin 600 yaşlı Hollandalı'nın genleri incelendi

Rotterdam Ünivcersitesi'ndeki çalışmada 2 bin 600 yaşlı Hollandalının genleri incelendi. Raporda, “Yüzün göründüğü yaşın MC1R genindeki DNA farklılıklarıyla güçlü şekilde bağlantılı olduğu saptandı” bilgisine yer verildi.

Araştırmacılar, iki farklı Avrupa çalışmasında da aynı sonucu doğrular nitelikte bulgular elde ettiklerini bildirdi. MC1R genindeki farklılıklar yaş, cinsiyet, ırk ve güneş yanığı gibi etkenlerden etkilenmiyor. MC1R geni ayrıca iltihap ve DNA tamiri gibi biylojik aktivitelerden de sorumlu.

Kızıl saçlı kadınlar acıya daha dayanıklı

Kanadalı bilim adamlarının araştırmasına göre, kızıl saçlı kadınlar, acıya diğer insanlardan daha dayanıklılar. Bilim adamları, kızıllarda bulunan ‘‘Mc1r" adlı genin acıyı tolere etme konusunda etkili olduğunu tespit ettiklerini söylüyor.

Bilim adamları, kızıl saçlı kadınların hem kızıl saçlı erkeklerden, hem de diğer gruptaki (esmer, sarışın, kumral) insanlardan daha fazla acıya dayanıklı olduğunu belirtti.  McGill Üniversitesi'nde yapılan araştırmada ‘‘pentazocine" olarak bilinen ağrı kesicinin farklı saç renklerindeki insanlar üzerindeki etkisi gözlemlendi. Bilim adamları, acıya dayanıklılık konusunda kızıl saçlı kadınların ilk sırada geldiğini, diğerlerinin acıyı tolere etme seviyesinin kızıl saçlı kadınlardan daha düşük olduğunu tespit etti. Kızıllardaki ‘‘Mc1r" geni, sadece kadınlardaki acıyı tolere etme mekanizmasını etkiliyor. Uzmanlar, kadın ve erkeklerin, acıya tepki verme yollarının farklı olduğuna dikkat çekiyor.