balkabagi_corbasi.jpg

Bal Kabağı Çorbası

Sonbaharın güzel tatlarından bal kabağı ile yapılabilecek tavuk suyuna çorba tarifi şifa deposu. Bal kabağının tatlısından sıkılanlara, içecek sıcak bir tas değişik çorba arayanlar sizi mutfağa alalım.

MALZEMELER

5 su bardağı tavuk suyu
1,5 çay kaşığı tuz
4 su bardağı püre haline getirilmiş bal kabağı
1 yemek kaşığı doğranmış taze maydanoz
1 adet orta boy ince kıyılmış kuru soğan
1/2 çay kaşığı kekik
1 diş ince kıyılmış sarımsak
1/2 su bardağı krema
5 adet tane karabiber

Pişirme önerisi: 

Krema kullanmadan da çorbayı hazırlayabilirsiniz.

NASIL YAPILIR?

Tavuk suyunu, tuzu, bal kabağı püresini, doğranmış kuru soğanı, kekiği, tane karabiberi ve ince kıyılmış sarımsağı bir tencereye koyarak yaklaşık yarım saat boyunca kısık ateşte karıştırarak pişirin.

Pişirdiğiniz karışımı ocaktan alın. Blender yardımıyla tüm malzemeyi pürüzsüz bir hal alana kadar karıştırın.

Püre haline gelen çorba karışımını tekrar ocağa alın. Azar azar ilave ettiğiniz krema ile kısık ateşte 5 dakika kadar pişirmeye devam edin.

Servis kaselerine aldığınız sıcak çorbaları, doğranmış taze maydanoz ilavesiyle servis edin. Sevdiklerinizle paylaşın.

picatta21.jpg

Tavuk Piccata

Aslında bir pişirme yöntemi olan piccata, şinitzel yapmaya uygun olan ince kesilmiş ve dövülmüş fileto parçalarının un ile kaplandıktan sonra kızarması ve hazırlanılan sosuyla servisinden ibaret.

Tavuk piccata tarifine mayhoş tadını kapari turşusu ve limon suyu veriyor. Yumuşacık kıvamlı ve soslu bir tavuk yemek isteyenler bu tarif tam size göre.

MALZEMELER

4 adet fileto tavuk göğsü (200'er gramlık)
3 yemek kaşığı un
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı taze çekilmiş tane karabiber
Kızartmak için:

3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı tereyağı
Sosu için:

2 yemek kaşığı tereyağı
1 su bardağı sıcak tavuk suyu
1/2 çay bardağı limon suyu
2 yemek kaşığı kapari turşusu
1/4 demet maydanoz

Püf noktası:

Ortadan ikiye kestiğiniz fileto tavuk göğüslerini zedelememek için üzerlerini streç film ile kapladıktan sonra bir et döveceği yardımıyla dövün.

Kızgın tava ve yağda kısa sürede, arkalı önlü ters çevirerek pişirin. Kapari turşusu tuzlu olduğu için ekstra tuz kullanmayın.

Pişirme önerisi:

Sıcak tavuk suyu yerine arzuya göre beyaz şarap ilavesiyle sosu hazırlayabilir, limon suyu ile çektirdikten sonra diğer malzemeleri katabilirsiniz.

Servis önerisi:

Servis tabağında arzu ettiğiniz yeşilliklerden oluşan salataya yer verebilirsiniz.

NASIL YAPILIR?

Kemiksiz fileto tavuk göğüs etlerinin üzerini bir kağıt havlu yardımıyla kuruladıktan sonra keskin bir bıçak yardımıyla orta kısımlarından uzunlamasına kesin.

İnce dilimlere ayırdığınız fileto tavuk göğüslerinin üzerini streç film ile örttükten sonra et döveceği ile döverek inceltin.

Geniş bir tabakta un, tuz ve taze çekilmiş tane karabiberi karıştırın. Tavuk dilimlerini arkalı önlü una bulayıp, bir servis tabağına alın.

Geniş bir tavada zeytinyağı ve tereyağını birlikte eritin. Tavuk etlerini kızgın yağda, yüksek ateşte hafif bir renk alana kadar arkalı önlü ters çevirerek kızartın.

Kızaran tavukları bir servis tabağına alın. Kızartma tavasında kalan yağın üzerine sıcak tavuk suyunu ekleyin ve karıştırın.

Ardından limon suyunu kattığınız sosu 2 dakika kadar karıştırarak kaynatın. Bütün ya da arzuya göre ince ince doğradığınız kapari turşularını tavaya alın.

Sosa kıvam ve parlaklık vermesi için tereyağını ilave edin, eriyene kadar karıştırın. Son olarak incecik kıyılmış maydanozu kattığınız sos karışımına kızaran tavukları alın.

Sosuyla birlikte 2-3 dakika kadar pişirmeye devam ettiğiniz tavuk etlerini servis tabağına alın. Sosundan ilave ettiğiniz tavuk göğüslerini sıcak olarak bekletmeden servis edin. Sevdiklerinizle paylaşın.

sebzelibulgurpilavi-(3).jpg

Sebzeli Bulgur Pilavı

Kebap ve et yemeklerinin tamamlayıcısı bulgur pilavını bir parça mevsim sebzeleriyle harmanlayıp, daha zengin ve sağlıklı hale getirdik. Pirinç pilavı yerine tercihini her zaman bulgurdan yana kullananlar, kıymetinizi biliyoruz.

Bulgur pilavı tarifinde görmek istediğiniz tüm sebzelere sakınmadan yer verebilirsiniz.

MALZEMELER

2 adet orta boy yeşil biber
1 adet kırmızı dolmalık biber
1 adet orta boy kuru soğan
1 adet küçük boy havuç
4 adet kurutulmuş domates
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı tereyağı
1,5 su bardağı pilavlık bulgur
2 su bardağı sıcak tavuk suyu
1/2 tatlı kaşığı domates salçası
1 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı karabiber
1/2 tatlı kaşığı nane

Pişirme önerisi:

Pilavı, et ya da sebze suyuyla da hazırlayabilirsiniz.

Aromalı tatlardan hoşlanıyorsanız pilava kereviz sapı, çok ince doğranmış lahana, arzuya göre haşlanmış mısır ve 1/2 çay kaşığı kadar zerdeçal ekleyebilirsiniz.

NASIL YAPILIR?

Sebzeli bulgur pilavını hazırlamak için; ortadan ikiye kesip çekirdeklerini çıkardığınız yeşil biberler ve kırmızı dolmalık biberi küçük küpler halinde kesin.

Kuru soğanı küçük küpler halinde doğrayın. Kabuğunu soyduğunuz havucu uzun ince şeritler halinde kestikten sonra biberlerle uyumlu olacak şekilde kesin. Kurutulmuş domatesleri minik küpler halinde kesin.

Zeytinyağı ve tereyağını geniş tabanlı bir pilav tenceresinde eritin. İlk olarak küp şeklinde doğranmış havuçları pilav tenceresine aktarın. Hafif bir renk alana kadar 2-3 dakika soteleyin.

Kuru soğan ve kurutulmuş domates parçalarını katıp, soteleme işlemini orta ateşte sürdürün. Yumuşak bir yapıda olduğu için son olarak renkli biberleri ekleyin ve tüm sebzeleri bir arada soteleyin.

Bol suda yıkadığınız pilavlık iri bulguru, suyunu süzdürdükten sonra pilav tenceresine aktarın. Domates salçası, tuz, karabiber ve naneyi ilave ettikten sonra tüm malzemeyi 3 dakika kadar kavurun.

Sıcak tavuk suyunu eklediğiniz sebzeli bulgur pilavını, kısık ateşte 12-14 dakika pişirin. Bulgurlar suyunu çekince pilavı karıştırmadan üzerine bir kağıt havlu kapatın.

Tane tane olması ve dinlenmesi için 10 dakika kadar beklettiğiniz pilavı, bir kalıp ya da kase yardımıyla şekil vererek servis tabağına çıkartın. Sevdiklerinizle paylaşın.

kereviz-salatasi.jpg

Kereviz Salatası

Kereviz, kışın en faydalı sebzelerinin başında yer alıyor. Kendine has kokusu ve lifli yapısından ötürü zeytinyağlı kerevize burun kıvırıyor olabilirsiniz ancak salatasını seveceğinizden eminiz.

MALZEMELER

2 adet orta boy kereviz
1 adet limon suyu
1 su bardağı süzme yoğurt
2 yemek kaşığı mayonez
1 çay kaşığı tuz

Üzeri için:

2 yemek kaşığı zeytinyağı
4 yemek kaşığı ince çekilmiş ceviz içi
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber

Servis önerisi:

Damak tadınıza göre mayonez miktarını arttırabilirsiniz.

NASIL YAPILIR?

Kabuğunu soyduğunuz kerevizi rendenin kalın tarafıyla rendeleyin. Kararmaması için limon suyu ile harmanlayın.

Süzme yoğurt, mayonez ve tuzu bir kapta çırpın.

Yoğurt sosunu rendelenmiş kereviz ile karıştırdıktan sonra salatayı geniş bir servis tabağına alın.

Üzeri için; zeytinyağını bir tavada kızdırın. Ceviz içini ekleyin ve 2- 3 dakika kadar kavurun. Kırmızı toz biberi katın ve karıştırın.

Servis tabağına aldığınız salatanın üzerine cevizli, kızdırılmış yağı ekleyerek bekletmeden servis edin. Sevdiklerinizle paylaşın.

hindi.jpg

Yılbaşı Hindisi

Yeni yıla az kaldı. Kestaneli iç pilavıyla birlikte servis edilen yılbaşı hindisi, yeni yıl sofranız ya da davet yemekleriniz için oldukça gösterişli ve doyurucu bir tarif. Pişirmesi zahmetli gibi gözüken hindiyi, püf noktalarına dikkat ederek biraz uzun zaman alsa da fırında pişirip, közlenmiş kestanelerin lezzet kattığı baharatlı iç pilav eşliğinde ikram edin.

Ayrıca hindi sevmeyenleri de düşündük. Sizleri de iç pilavlı tavuk dolma tarifimize alalım.

Tarifin ana malzemesi olan temizlenmiş ve paketlenmiş hindiyi satın almak isterseniz: Bütün Hindi

MALZEMELER

1 adet orta boy bütün hindi (4-4,5 kg.)
4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı bal
1 tatlı kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı taze sıkılmış limon suyu
1 çay kaşığı hardal
1 tatlı kaşığı tuz

İçi için:

1 dal biberiye
1 adet defne yaprağı
1 tatlı kaşığı tane karabiber

Kestaneli iç pilav için:

2 su bardağı baldo pirinç
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı zeytinyağı
2 adet orta boy kuru soğan
2 yemek kaşığı çam fıstığı
2 yemek kaşığı kuş üzümü (ılık suda bekletilmiş)
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tarçın
1/4 çay kaşığı yenibahar
1 çay kaşığı tuz
3 su bardağı sıcak et suyu (tavuk suyu)
1 su bardağı haşlanmış kestane

İç kısmını temizleyip tütsüledikten sonra bol suda yıkadığınız bütün hindiyi iyice kuruladıktan sonra sosa bulayın.

Hindiyi pişirme poşeti içinde pişirmeyecekseniz fırın tepsisine bir miktar sıcak su koymayı ve hindinin üzerini yağlı kağıt ya da alüminyum folyo ile kaplamayı unutmayın. İki saatin sonunda hindinin üzerini açıp, pişirme işlemini en az 30 dakika daha sürdürün.

Pişirme önerisi:

Sosa buladığınız ve piştikten sonra düzgün bir hal alması için bacak kısımlarını bağladığınız hindiyi büyük boy pişirme torbasında daha kısa sürede pişirebilirsiniz.

Kestaneli pilavın tane tane olması için kavrulan pirinçlere 1 tatlı kaşığı kadar taze sıkılmış limon suyu ve 1 çay kaşığı toz şeker ekleyebilirsiniz.

Suyunu çeken ve dinlenen kestaneli pilavı, incecik kıyılmış dereotuyla harmanladıktan sonra da servis edebilirsiniz.

Arzuya göre kuzu ciğeriyle de pişirebileceğiniz kestaneli iç pilavı, bütün hindinin içinde pişirmeye devam edecekseniz hafif diri bir halde bıraktıktan sonra doldurun.

Kabuk kısımlarını çizdiğiniz kestaneleri fırında ya da köz tavasında kısa sürede pişirebilir arzuya göre kaynar suda haşladıktan sonra kullanabilirsiniz.

Servis önerisi:

Fırından çıkardığınız bütün hindiyi parçalara ayırın. Pişme esnasında ortaya çıkan soslu suyu hindinin üzerine gezdirdikten sonra kestaneli iç pilavla birlikte sıcak olarak servis edin.

NASIL YAPILIR?

Temizlenmiş olarak satın aldığınız bütün hindiyi bol suda yıkadıktan sonra üzerini kağıt havlu yardımıyla kurulayın.

Küçük bir kasede zeytinyağı, bal, domates salçası, taze sıkılmış limon suyu, hardal ve tuzu karıştırın.

Hazırladığınız sosu, bir fırça yardımıyla hindinin her tarafına eşit miktarda sürün. Hindinin iç kısmına biberiye, tane karabiber ve defne yaprağını yerleştirin.

Hafif bir şekilde unlanmış büyük boy pişirme poşeti ya da fırın tepsisine aldığınız hindiyi, önceden ısıtılmış 170 derece fırında 2,5 saat kadar pişirin.

Kestaneli iç pilavı hazırlamak için; kuru soğanları küçük parçalar halinde yemeklik doğrayın.

Tereyağı ve zeytinyağını geniş tabanlı bir pilav tenceresinde kızdırın. Yemeklik doğradığınız kuru soğanları, kısık ateşte hafif bir şekilde soteledikten sonra dirilikleri gidene kadar pişirin.

Dolmalık çam fıstıklarını ekledikten sonra hafif bir renk alana kadar soğanlarla birlikte kavurun. Duru suyu çıkana kadar yıkadığınız baldo pirinci pilav tenceresine aktarın.

Bol suda beklettikten sonra yıkadığınız kuş üzümlerini, karabiber, tarçın, yenibahar ve tuzu katın. Sıcak et suyu ve küçük parçalara ayırdığınız haşlanmış kestaneleri ilave ettiğiniz pilavı, kısık ateşte ve kapağını kapattığınız tencerede suyunu çekene kadar pişirin.

Suyunu çeken kestaneli pilavın üzerine kağıt havlu ya da pamuklu bir mutfak bezi kapatıp demlenmesi için bekletin.

Fırından çıkan nar gibi kızarmış hindiyi, porsiyonladıktan sonra kestaneli iç pilavla birlikte sıcak olarak servis edin. Yılbaşı sofrası ya da davet yemeklerinde sevdiklerinizle paylaşın.

trilece.jpg

Trileçe

Orijinalinde üç süt karışımının kullanıldığı sütlü şerbet ile hazırlanan trileçe, hafifliği ve sünger dokusuna sahip pandispanya keki ile şöhreti kısa sürede dilden dile yayılan enfes bir tatlı. Traliçe, triliçe ya da trilece diye telaffuz edenler olsa da tatlının doğru yazımı trileçe.

Çeşitli sos ve kremalarla servis edilen versiyonlarını yerinde yiyebileceğiniz gibi trileçe tarifini ev sıcaklığında hazırlayıp, sevdiklerinizle paylaşabilirsiniz.

MALZEMELER

6 adet büyük boy yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya

Fırın kabını yağlamak için:

2 yemek kaşığı zeytinyağı

Şerbeti için:

4 su bardağı soğuk süt
400 ml. krema

Püf noktası:

Tatlının kekinin yumuşacık ve sünger gibi delikli olması için; yumurta beyazlarını toz şeker ile karıştırmaya başladıktan sonra diğer malzemeleri ekleyin. Un ve kabartma tozu ekledikten sonra sadece bir spatula yardımıyla tüm malzemeleri karıştırın.

Fırından çıktıktan hemen sonra oda ısısında dinlendirdiğiniz trileçeyi öncelikle kare şeklinde dilimleyin. Ilık (sıcak değil) durumda olan sütlü şerbetini azar azar ekleyin ve içini çekmesi için bekleyin.

Servis önerisi:

Arzuya göre hazırladığınız trileçeyi; frambuaz, karamel ya da portakal sosu ve toz Antep fıstığı ilavesiyle servis edebilirsiniz.

NASIL YAPILIR?

Yumurtaların sarı ve beyaz kısımlarını dikkatli bir şekilde ayırın. Yumurta beyazlarını derin bir karıştırma kabına alın. Toz şeker ilave ettikten sonra mikserle, yüksek devirde krema halini alana kadar karıştırın.

Yumurta sarılarını da katıp, mikser yardımıyla karıştırma işlemini sürdürün.

Toz şeker eriyene kadar homojen bir şekilde karışan yumurtalara elenmiş un, kabartma tozu ve vanilyayı katın.

Tatlının içinde hava kabarcıkları kalması için; bu aşamadan sonra kek harcını bir spatula yardımıyla alttan üste doğru havalandırarak karıştırın.

Tercihen dikdörtgen olan fırın kabını zeytinyağı ile yağladıktan sonra kek harcını fırın kabına aktarın. Üzerini bir spatula yardımıyla düzeltin.

Tatlının pandispanyasını önceden ısıtılmış 160 derece fırında 45 dakika kadar pişirin. Oda ısısında hafif bir renk alana kadar pişen tatlıyı fırından çıkartın. Oda ısısında dinlenmesi için bekletin.

Sütlü şerbeti için; soğuk süt ve kremayı derin bir tencereye alın. Bir çırpıcı yardımıyla karıştırdıktan sonra kısık ateşte 5 dakika kadar kaynatın. Ilınması için ocaktan alıp, bir kenarda bekletin.

Pandispanyayı, keskin bir bıçak yardımıyla kare dilimlere ayırın. Ilınan süt şerbetini bir kepçe yardımıyla tatlının üzerine gezdirin.

Şerbetini çeken tatlıyı arzuya göre soğuttuktan sonra dilim olarak servis edin. Sevdiklerinizle paylaşın.