KIBRIS

Erkekler bedenlerini ne kadar tanıyor?

Erkek vücudunun bilmediğimiz, gizli saklı bir sürü özelliği var. Bu bilinmezlerden bazıları yalnızca kadınlara değil, kendilerine bile yabancı üstelik...

1. Yavaş yaşlanma Bir erkeğin yüzü o gençlik dolu kıvrımları bir kadına göre daha uzun zaman taşıyabilir. Bunun sebebi erkeklerin derisinin yaşlandıkça az kolajen kaybetmesi. Bu da başka bir deyişle erkekler için kırışıklık ve sarkma yok demek. Ancak, kendileri kadınlara kıyasla ciltlerine bakma konusunda pek başarılı olmadıklarından bu doğal becerilerini neredeyse hiç kullanmıyorlar.

2. Süt üretebilirler Evet, doğru okudunuz. Erkeklerin de süt üretebilen bezleri mevcut. Ancak bu üretim onların vücudunda "anormallik" olarak kabul edilir. Çünkü erkeklerde süt üretimi genelde patalojik bir durumla meydana gelir. En yaygın neden hipofiz bezinde oluşan ve prolaktin salgılayan tümördür. Yüksek tansiyon ilaçları ya da prostat kanseri hastalarında tercih edilen hormonal tedavilerden dolayı da erkek vücudu süt üretebilir. Hormon dengesini ciddi biçimde sarsacak aşırı açlık da (savaş esirlerinde görülmüştür) buna sebep olabilmektedir.

3. Kellik Kelliğe sebep olan genetik yönelimin X kromozomundan yani kadından geldiğini düşündüğümüz zamanlar geride kaldı. İşler meğerse öyle işlemiyormuş. İşin içinde en az X kromozomu kadar önemli başka faktörler de varmış. Eğer bir erkeğin babası kelse o zaman onun da kelleşme ihtimali yaklaşık %60 kadar artıyor. Erkeklik hormonlarının aktivitesi de saç köklerini etkiliyor ve vücut zamanla saç üretme yeteneğini kaybediyor. Ayrıca stres ve kötü beslenme de yine kelliğe neden olan etmenlerden.

4. Adet öncesi sendromu Bu belki de en şaşırtıcı gerçeklerden biri ama erkeklerin %26 kadarında adet öncesi sendromu görülüyor. Bu dönemde erkekler daha duygusal, çabuk sinirlenen bir ruh halinde oluyorlar ve çok çabuk acıkıyorlar. Bazı erkeklerin mide krampına benzer yakınmaları da olmuştur. Yani aynı kadınlardaki gibi. Eh, kabul etmeseler de bizi anlamaktan o kadar uzak değiller demek ki.

5. Kökenleri kadın! Bütün insanlar bu dünyadaki varlıklarına dişi olarak başlarlar. Bir kişinin hangi cinsiyetten olacağına karar veren X ve Y kromozomlarıdır. Eğer birleşmede X kromozomu ile X kromozomu birleşirse kız, X ve Y birleşirse erkek cinsiyet meydana gelir. Ancak ilk 5-6 haftada Y kromozomu pasiftir. O aktifleşene kadar, embriyo kendisini kız olarak geliştirmektedir. Aktif olduğunda cinsiyet kadın ilken erkeğe dönüşüyor.

6. Derileri kalındır Erkeklik hormonu olan testosteron erkek derisini daha kalın yapar. Kadın derisine kıyasla yaklaşık %25 oranında daha kalın bir deri demektir bu. Ancak hayatları içerisinde derileri incelir. Kadınların derisinde ise menopoz dönemine kadar herhangi bir incelme görülmez.

7. Adem elması Hiç adem elmasının niçin var olduğunu ve erkeklerde neden bu kadar büyük olduğunu merak ettiniz mi? Kadınlarda yalnızca ufak bir tane bulunur ve tiroit kıkırdağıdır. Tek fonksiyonu ise ses tellerini korumaktır. Tiroit kıkırdağının bir başka fonksiyonu ise yüksek seslerdir. Ergenlik döneminde, bu kıkırdağın açısı değişir, adem elmasını oluşturur. Tam da bu dönemde erkek çocuklarının seslerinin çatallaştığını duyarız. Bu açı kadınlarda daha küçüktür ve bu yüzden sesimiz çok gür değildir. Erkeklerin seslerini daha yüksek ve gür yapan bu farktır.

8. Renk algısı Erkekler kadınlara kıyasla daha az rengi algılayabilirler ve bunun sebebi oldukça basittir. Renk algısı retinadaki hücreler tarafından oluşturulur ve bunlarla ilgili bilgiler X kromozomuna işlenmiştir. Kadınlarda 2 adet X kromozomu olması sahip oldukları retina hücrelerini fazlalaştırır. Bu da 2 katı renk algısı demektir.

{ "vars": { "account": "G-2P5695J8JB" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }