KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) bünyesinde bulunan Hükümet Liderlik Okulu (HLO) tarafından düzenlenen Global Liderlik Forumu'na katıldı.

Buradaki konuşmasında Akıncı, Güney Kıbrıs Rum Kesimi ile ilgili yaşanan sorunlarla ligili olarak şunları söyledi:

"Türkiye hem kendi hakları hem de Kıbrıslı Türklerin hakları bakımından iki yıl önce, araştırmalar yapmak üzere Barbaros gemisini Doğu Akdeniz sınırına göndermişti .Bu gemi birkaç gündür yine Doğu Akdeniz'de görev yapıyor. Dün bir hadise olmuş ve Rumlar 'Bu sularda ne arıyorsunuz?' diye mesaj göndermişler. Barbaros gemisi de onlara Mehter Marşı'yla cevap vermiş. Biz tabii ki böyle bir şey yerine, barış şarkıları söylenmesini arzu ediyoruz . Bunu da ancak birbirimizin haklarına saygı duyarak elde edebiliriz." 

Türkiye'nin en eski uluslararası ilişkiler programlarından olan ve Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) bünyesinde bulunan Hükümet Liderlik Okulu (HLO) tarafından düzenlenen Global Liderlik Forumu dünyanın dört bir yanından gelen diplomatları, siyasetçileri, bakanları bir araya getirmeye devam ediyor. Bu yıl 17'ncisi düzenlenen KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Makedonya Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov gibi önemli isimlerin yanı sıra pek çok akademisyen ve öğrencinin katıldığı forumun bu yılki liderlik ödülü Bahçeşehir Koleji robotik takımının oldu.

Üniversitenin Beşiktaş yerleşkesinde gerçekleşen forumun amacı ise, farklı ülkelerden gelen alanında uzman isimlerin, kendi ülkelerinin bakış açısına göre dünya siyasetinde yaşananlar ve gidişata dair bilgilerini, araştırmalarını paylaşması. 

CUMHURBAŞKANI IVANOV'DAN ÖĞRENCİLERE FORUM DAVETİ 

Global Liderlik Forumu ilk gününde dün yapyılan açılış konuşmalarını Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Makedonya Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov, BAU Rektörü Prof. Dr. Şenay Yalçın, HLO Danışma Kurulu Başkanı Köksal Toptan ve HLO Başkanı Burak Küntay gerçekleştirdi. Konuşmasında liderliğin niteliklerinden söz eden Gjorge Ivanov, kendi ülkesinde Global Liderlik Forumu ile aynı temada yapılan foruma BAU tarafından yönlendirilecek başarılı öğrencileri davet etti.

GENÇLERDEN KUZEY KIBRIS VE MAKEDONYA'YA 'ROBOTİK TAKIMI KURMA' TEKLİFİ

Konuşmaların ardından Bahçeşehir Koleji'nin robotik takımı başarılı çalışmalarından dolayı 'liderlik' ödülüne layık görüldü. Ödüllerini Akıncı ve Ivanov'un elinden alan öğrenciler iki ülke liderine, KKTC ve Makedonya'da birer robotik takımı kurma teklifinde bulundular. Akıncı ve Ivanov ise teklife oldukça sıcak bakarak, tekliften duydukları memnuniyeti dile getirdiler.

BAU'DAN AKINCI VE IVANOV ADINA BURS

HLO Başkanı Burak Küntay konuşmasında yeni bir burs müjdesi verdi. Daha önce de devlet adamları adına bazı burslar verdiklerini söyleyen Küntay, "Bunun amacı Türkiye'nin dış ilişkilerini geliştirmek. Çünkü biz verdiğimiz burslarda öğrenciden, hangi ülke lideri adına bursu aldıysa söz konusu ülke ile ilgili tez yazmasını istiyoruz, bu bizim bir kuralımız. Bu sene de Mustafa Akıncı ve Gjorge Ivanov ismiyle yeni bir burs vermeye başlayacağız" dedi.

Liderlik ödülü hakkında da konuşan Küntay, "Bu ödülleri verirken hep devlet adamları, siyasetçiler, sosyal blimler üzerinden gittik. Ancak dünyanın gidişatındaki en önemli şeylerden biri teknoloji ve ödülü alan genç arkadaşlarımızın mottosuna baktığımızda onlar, 'Teknoloji ve bilim bir insanın hayatına dokunmadıkça ne işe yarar' diyorlar. Biz de bu nedenle bu başarılı arkadaşlarımıza liderlik ödülünü vermek istedik" diye konuştu.