Irak güçlerinin sabah başlattığı Telafer'i terör örgütü DEAŞ'tan kurtarma operasyonunda en az 31 militanın öldürüldüğü bildirildi.

Irak federal polis gücünde görevli Üsteğmen Beha el-Meyahi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, terör örgütü DEAŞ'ın bomba yüklü araçlar kullanarak Irak güçlerinin güneybatıdan Telafer'e ilerleyişini durdurmaya çalıştığını söyledi.

Çatışmalarda en az 14 DEAŞ militanının öldürüldüğünü belirten Meyahi, Irak güçleri arasında yer alan İran destekli Haşdi Şabi milislerinden de ölü ve yaralılar olduğunu aktardı.

Orduya ait savaş uçakları ve tankların, bomba yüklü 4 aracı vurarak etkisiz hale getirdiğini dile getiren Meyahi, güvenlik güçlerinin Telafer'in kuzeybatısında yer alan El-İbre köyüne de baskın düzenlediğini ifade etti.

Binbaşı Ganim Hammudat el-Azavi ise topçu birliklerinin DEAŞ'ın birinci savunma hattına yönelik saldırılarında ilk belirlemelere göre 17 militanın öldürüldüğünü, onlarcasının yaralandığını belirtti.

Azavi, Irak Hava Kuvvetleri ve ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon güçlerinin verdiği bilgilere göre yapılan saldırılarda, DEAŞ'a ait 6 roket fırlatma rampası ve 3 aracın da kullanılmaz hale getirildiğini kaydetti.

 BİNLERCE SİVİL MAHSUR DURUMDA

Öte yandan Telafer'i kurtarma operasyonuyla eş zamanlı olarak bölgedeki sivilleri tahliye etme çalışmaları da sürüyor.

Irak ordusunda görevli Yüzbaşı Cabbar Hasan, "Güvenlik güçlerimiz sabah başlatılan operasyonun ardından Telafer çevresinden yaklaşık 290 sivili tahliye ederek güvenli bölgelere sevk etti." dedi.

Uluslararası koalisyon güçlerinden yapılan yazılı açıklamaya göre, 10 bin ila 50 bin sivil Telafer kent merkezi ve çevresinde mahsur kalmış durumda.
Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, bu sabah Telafer'i DEAŞ'tan kurtarma operasyonunun başladığını belirterek, militanların teslim olma veya öldürülmeleri dışında başka seçeneklerinin olmadığını bildirmişti.

Operasyona, Irak ordusu, federal polis güçleri ve mehzepçi yaklaşımıyla bilinen, İran destekli Haşdi Şabi milisleri katılırken, Irak ve ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon güçleri de havadan destek veriyor.

Musul kent merkezinin 63 kilometre batısında yer alan, Türkmenlerin çoğunlukta yaşadığı Telafer, 16 Haziran 2014'ten bu yana terör örgütü DEAŞ'ın elinde bulunuyor.