ABD Donanması, Hawaii ve California yakınlarında yunuslara ve balinalara zarar verebilecek su altı radarlarının kullanımını sınırlandırmayı kabul etti.

Hawaii eyaletinin başkenti Honolulu'da federal hakim, ABD Donanması ile çevre örgütleri arasındaki anlaşmayı imzaladı. Anlaşma çerçevesinde, ABD Donanması bölgede orta frekansta aktif su atı radarının ve eğitim tatbikatlarındaki güçlü patlayıcıların kullanımına sınırlama getirecek.

ABD Pasifik Filosu sözcüsü Binbaşı Matt Knight, anlaşmanın, donanmanın önemli denemelerini ve eğitimlerini sekteye uğratmayacağını ifade ederek, çevreyle ilgili sorumluluklarını kabul eden ABD Donanması'nın, bu anlamda iyi bir örnek olduğunu ve olmayı sürdüreceğini söyledi.

Earthjustice örgütünün avukatı David Henkin, güvenli bölgelerin oluşturulmasının, deniz canlılarının yaralanma ve ölüm oranlarını düşüreceğinin ümit edildiğini dile getirirken, hayvan hakları savunucuları, su altı radarının, deniz memelilerinin beslenmesini olumsuz etkilediğini, hatta duyma kaybına ve ölümlere yol açabileceğini belirtiyor.

Su altı radarlarından yayılan ve travmaya neden olan sinyaller, sıklıkla balinaların topluca karaya vurmasının sorumlusu olarak gösteriliyor.

Okyanuslardaki ses kirliliğinin, birincil algıları duyma olan deniz memelilerinin sağlığı açısından ciddi tehdit oluşturduğu biliniyor. Bilim insanları uzun yıllardır, orta sıklıkta, yüksek yoğunluktaki ses dalgalarının, denizaltındaki ortama büyük zarar verdiğini ifade ediyor.