ABD yönetimi, Viyana'da Suriye'nin geleceğine yönelik yapılacak görüşmelerde ülkede siyasi bir geçişin nasıl olabileceğine ilişkin tartışmalar yapılacağını ancak "Suriye'de dökülen onca kandan sonra savaş öncesi duruma dönmenin mümkün olmadığını" bildirdi.

Beyaz Saray Sözcüsü Eric Schultz, gazetecilere yaptığı açıklamada, Washington yönetiminin Suriye krizinin çözümü için Rusya ve görüşmelere davet edilen İran dahil her ülkeyle çalışmaya hazır olduğunu belirterek, ilgili tüm tarafların masada olmasının önemine işaret etti.

Schultz, "Görüşmeler, ilgili tüm taraflar masada olursa anlamlı olur" diye konuştu.

İran'ın görüşmelere davet edilmesinin Tahran yönetimini Suriye krizindeki sorumluluğundan "aklamayacağını" vurgulayan Schultz, "Dökülen onca kandan, yapılan onca katliamdan sonra savaş öncesi statükoya dönülemez" dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby ise Viyana'daki görüşmelerde bir geçiş sürecinin nasıl olabileceğini ilişkin tartışmalar yapılacağını bildirdi. Kirby, Suriye'nin geleceği konusunda şu ana kadar en çok katılımcı ile yapılacak toplantılarda ABD'nin yanı sıra Rusya, Suudi Arabistan, Türkiye, İran, Mısır, Katar, Lübnan, Avrupa Birliği ve Fransa'nın yer alacağını bildiklerini, katılması olası diğer ülkeler adına bir şey söyleyemeyeceğini kaydetti.

Kirby, siyasi bir geçişin nasıl olabileceğine dair pratik, elle tutulur yanıtlar arayacaklarını belirterek, "Bu karmaşık bir süreç. Zaman alacağını düşünüyoruz. Yakalanan ivmenin devam etmesini bekliyoruz ama bir mutabakata varılmış değil" ifadesini kullandı.

Kirby, Viyana'da "Beşşar Esed'in ne kadar iktidarda kalacağı, seçimlerin nasıl yapılacağı" gibi konuların mı konuşulacağının sorulması üzerine, "Geniş çerçevede konuşursak evet" yanıtını verdi.

"Açıkçası burada Esed'in rolü anahtar faktör" diyen Kirby, "Tabii ki muhalif grupların rolü ve önemi, ayrıca oynayacakları ya da oynamaları gereken rol de var. Tüm bunlar görüşmelerin parçası olacak" dedi.