Teksas'ın Dallas kentinde Liberya'dan gelen Thomas Eric Duncan'ın Ebola virüsünden dolayı hayatını kaybettiği çarşamba günü, Dallas County Şerif Bürosu'nda görev yapan bir Amerikalıda Ebola belirtilerinin görüldüğü bildirildi.

WFAA televizyon kanalında yer alan habere göre, Ebola virüsü şüphelisi, hayatını kaybeden Duncan'ın kaldığı daireye korumasızca giden komiser yardımcısı Michael Monnig.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) Direktörü Tom Frieden, hastanede tedavi altına alınan Monnig'in, Ebola virüsü taşıyıp taşımadığı konusunda kesin bir açıklamada bulunamayacağını belirtirken, Monnig'in bulunduğu Dallas'taki Teksas Sağlık Presbyterian Hastanesi yetkilileri, hastanın Ebola virüsüne maruz kalma olasılığı nedeniyle hastanelerinin acil servisine başvurduğunu doğruladı.

Hastane yetkilileri, ''Şu anda, durumla ilgili cevaplardan çok, sorular var. Doktor ve hemşirelerden oluşan profesyonel ekibimiz hastayı muayeneye hazırlanıyor'' ifadesini kullandı.

BAZI HAVALİMANLARINDA BATI AFRİKA'DAN GELEN YOLCULAR ÜLKEYE GİRİŞLERİNDEN ÖNCE KONTROLDEN GEÇİRİLECEK

Diğer yandan ABD'de Ebola virüsü kapmış kişilerin tespit edilerek hastalığın yayılmasının önlenmesi için Batı Afrika'dan gelen yolcular beş havalimanında kontrolden geçirilecek.

Federal yetkililerin verdiği bilgiye göre, kontrollerin New York JFK Havalimanı'nda bu hafta sonu, Washington Dulles, Chicago O'Hare, Atlanta Hartsfield-Jackson ve New Jersey Newark Liberty havalimanlarında ise gelecek hafta başlaması bekleniyor.

Kontrollerin hastalığın en yaygın olarak görüldüğü Liberya, Sierra Leone ve Gine'den gelen yolcuları kapsayacağı, yolcuların vücut ısıları ölçülerek hastalık şüphesi olanların detaylı kontrolden geçirileceği belirtildi.

ABD'de virüs yüzünden bugün hayatını kaybeden Thomas Eric Duncan (42), Liberya'dan ailesini ziyaret için Dallas'a gelmiş ve bir kaç gün sonra da hastanede tedavi altına alınmıştı.

Duncan örneğinden yola çıkan yetkililer, virüs taşıyan kişilerin önceden tespit edilerek tedaviye alınmasını ve hastaların başka kişilerle temasa geçmelerini engellemeyi amaçlıyor.

Dünya Sağlık Örgütü, virüsün hasta kişilerle fiziksel temas yoluyla bulaştığını ve yayılmasının engellenmesi için hastaların karantinaya alınması gerektiğini duyurmuştu.

ABD EBOLAYLA MÜCADELE KAPSAMINDA LİBERYA'YA DENİZ PİYADESİ GÖNDERİYOR

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon ise, Ebola salgınıyla mücadele kapsamında 100 deniz piyadesini Liberya'ya gönderiyor.

Pentagon Sözcüsü John Kirby, düzenlediği basın toplantısında, donanmaya ait 100 deniz piyadesinin ölümcül Ebola virüsüyle mücadele kapsamında Liberya'ya gideceğini bildirdi.

Piyadelerin İspanya'daki Moron hava-deniz üssüden ayrıldığını, yarın Liberya'ya ulaşacaklarını belirten Kirby, geçici görevle buraya giden piyadelerin ABD'den gelecek diğer birimler gelinceye kadar Liberya'da bulunacağını kaydetti.

Kirby, piyadelerin yanı sıra dört MV-22 Osprey hibrid uçağı ve iki KC-130 yakıt ikmal uçağının da Liberya'ya gideceğini ifade ederek, bu uçakların askerlere lokasyon ve ikmal sağlama desteği sunacağını dile getirdi.