Filistin hükümeti, New York federal jürisinin İsrail'deki saldırılardan sorumlu tuttuğu Filistin Kurtuluş Örgütü'nü (FKÖ), saldırılardan zarar gören ABD'lilere tazminat ödemeye mahkum eden kararını temyize götüreceğini açıkladı.

Filistin hükümetinden yapılan yazılı açıklamada, ABD'deki federal mahkemenin bu konularda yargı yetkisinin olmadığı hatırlatılarak, "Buna rağmen FKÖ, federal jurinin kararına karşı temyiz başvurusunda bulunacak. Son kertede Filstin halkı için adaletin yerini bulacağına güvenimiz tamdır" ifadelerine yer verildi.

New York'ta federal jüri, FKÖ ve Filistin otoritesini, 2002-2004 arasında İsrail'de gerçekleştirilen "terör saldırıları"ndan sorumlu tutarak tazminat ödemesini kararlaştırmıştı.

İsrail'deki saldırılardan zarar gören ABD vatandaşlarının açtığı davaya ilişkin federal jürinin verdiği karara göre, 2002 ile 2004 yılları arasında gerçekleşen 6 "terör saldırı" nedeniyle FKÖ sorumlu tutularak, saldırılarda zarar görenlere veya yakınlarına 218,5 milyon dolar tazminat ödenmesine hükmetmişti.

Jüri, FKÖ'yü söz konusu saldırıları gerçekleştiren kişi ve gruplara destek vermek, malzeme temin etmek ve saldırıları onaylamakla suçluyor.

Savunma avukatları duruşmada, 10 ABD'li ailenin şikayetçi olarak dava açtığı saldırılarla FKÖ'nün ilişkisi ya da desteği olduğuna dair herhangi bir delil olmadığını savunmuştu.

"Antiterörizm" yasasını dayanak göstererek tazminat talep eden aileler, İsrail'de değişik zamanlarda meydana gelen ve 30'dan fazla kişinin ölmesi, 450 civarında kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan olaylarda FKÖ'nün de payı olduğunu öne sürmüştü.

FİLİSTİN YÖNETİMİ FİNANSAL SIKINTIDA

Jürinin aldığı tazminat kararı, Filistin Yönetimi'nin, İsrail'in vergi ödemesini kesmesi nedeniyle çalışanlarının maaşını ödemekte zorlandığı bir döneme denk geldi.

Filistin'in aylık yaklaşık 175 milyon dolara ulaşan ithalat ve ihracattan elde ettiği gelirin vergisine İsrail tarafından el konuluyor. İsrail, daha sonra söz konusu miktarı, Ramallah'taki Filistin hükümetine teslim ediyor. Filistin yönetimi, bu gelirlerle 175 bin memurun maaşını ödüyor.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Filistin topraklarındaki İsrail işgalinin sona ermesi için hazırlanan karar tasarısının BM Güvenlik Konseyi'nde reddedilmesinin ardından 31 Aralık'ta, aralarında Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin kurucu temel anlaşması "Roma Sözleşmesi"nin de bulunduğu bazı uluslararası anlaşmalara katılma belgesini imzalamıştı. İsrail, bu gelişmelerin ardından Filistin yönetimine ödediği vergi gelirlerini dondurma kararı almıştı.