Gani, Amerikan CBS televizyonunda yayınlanan söyleşide, koalisyon güçlerinin 2016 yılında ülkesinden tamamen geri çekilmesi yönündeki takvimin ortaklarıyla yeniden değerlendirilebileceğini belirterek, "görev sonu için belirlenen tarihlerin dogma olmadığı" yorumunu yaptı.

Eşref Gani, ABD Başkanı Barack Obama'nın bundan haberdar olup olmadığı yönündeki soruya ise "Başkan Obama beni bilir. Birbirimize söylememize gerek yok" yanıtını verdi.

Afganistan'daki NATO Güçlerinin Komutanı General John Campbell ise 60 Minutes programında yayınlanan açıklamasında, Afgan güvenlik güçlerinin, ülkenin, Suriye ve Irak'ta olduğu gibi IŞİD benzeri militan örgütlerin eline düşmesini önleyebileceğinden emin olduğunu söyledi.

Eski Devlet Başkanı Hamid Karzai'nin uzun süre imzalamadığı ABD ile İkili Güvenlik Anlaşması ve NATO ile varılan "Barış İçin Ortaklık Kuvvetlerinin Statüsü Anlaşması", Eşref Gani'nin devlet başkanı olmasının ardından imzalanmıştı. Kasım ayında onaylanan anlaşmalar, ülkede kalacak koalisyon güçlerinin durumunu belirliyor.

Afganistan'da 13 yıl boyunca Taliban ve El-Kaide'ye yönelik operasyonlar yürüten Uluslararası Güvenlik ve Destek Gücü (ISAF), bir dönem ülkede çoğunluğu Amerikan askerlerinin katılımıyla 140 bin askerden oluşan bir güce sahipti.

ABD liderliğindeki NATO güçlerinin Afganistan'daki savaş misyonu geçen ay başkent Kabil'de düzenlenen törenle resmen sona ermişti. 13 yıl önce 50'den fazla ülkenin katılımıyla Uluslararası Güvenlik ve Destek Gücü (ISAF) kapsamında başlayan Taliban ve El-Kaide ile mücadele misyonu, 1 Ocak 2015'ten itibaren "kararlı destek" misyonuna dönüştü. "Kararlı destek" misyonu kapsamında 11 bini Amerikalı 13 bin 500 yabancı asker, Afgan güçlerine eğitim, danışma ve yardım hizmeti vermek için ülkede kalıyor. Amerikan askerlerinin belli bir kısmı özel durumlarda terörle mücadele operasyonlarına da katılması öngörülüyor.

ABD Başkanı Barack Obama, Afganistan'daki Amerikan askerlerinin tamamının 2016 yılı aralık ayında geri çekileceği sözü vermişti.

TALİBAN SALDIRILARI GEÇEN YIL ARTTI

Afganistan'daki saldırılarını geçen yıl artıran Taliban ise ABD ve koalisyon güçlerinin mağlup olduğunu öne sürmüş, "kalan işgal kuvvetlerini ülkeden kovma" açıklaması yapmıştı.

ABD Kongresi verilerine göre, NATO'nun Afganistan misyonunun başladığı 2001 yılından beri 2 bin 356 Amerikalı asker hayatını kaybetti.

BM verilerine göre, Ocak-Kasım 2014 dönemindeki şiddet olaylarında 3 bin 188 kişi hayatını kaybetti. Bu kayıpların büyük bir kısmına Taliban saldırıları neden olurken, 2013 yılına kıyasla sivil kayıplarda yüzde 19 oranında artış yaşandı. Afgan güvenlik güçleri de aynı dönemde 4 bin 600 kayıp verdi.