ABD'den yeşil kart almak isteyen paralı göçmenler, Amerikan Vatandaşlık ve Göçmenlik Bürosu'nun (USCIS) uyguladığı yabancı yatırımcı programıyla inşaat sektörü başta olmak üzere birçok alanda mali kaynak sağlayarak ülkenin kalkınmasında önemli rol oynuyorlar.

ABD, Ulusal Göçmen Yatırımcı (EB-5) programı çerçevesinde 1 milyon dolarlık bir yatırım yapan veya en az 10 kişiye iş imkanı sağlayan 500 bin dolarlık bir yatırım yapan kişi ve ailelerine ülkede oturma izni veriyor.

Kongre tarafından 1990'da iş gücü imkanlarının artırılması ve ülke ekonomisine kaynak sağlanması amacıyla başlatılan program, ABD'de yaşanan finansal krizin ardından daha da popüler hale gelmişti. Son yıllarda başta inşaat olmak üzere finanstan bilim-teknolojiye, eğitimden sağlığa birçok alanda göçmenlerin yatırımları dikkat çekiyor.

USCIS tarafından EB-5 programı kapsamında yaptırılan ankete göre ABD'de özel şirket kuranların yüzde 35'e yakınını göçmenler gerçekleştirirken, bu firmaların yüzde 61'nin bir ya da daha fazla patente sahip firmaları bulunuyor.

Halka arz edilen firmaların yüzde 20'sine yakınını da yine göçmenlerin kurduğu firmalar oluşturuyor. Bu firmalar 600 binden fazla kişiye de istihdam imkanı sunuyor.

ÇİNLİLERE KOTA

Yabancı yatırımcılara oturum imkanı sağlayan program için ABD'nin koyduğu 10 binlik kotanın 8 bine yakınını Çinliler doldururken, yatırımcı göçmenler ABD'de özellikle inşaat projelerine mali kaynak sağlıyorlar.

ABD Göçmenlik idaresinin yıllık kotası 10 bin iken Çinler tarafından yapılan başvuru sayısının kotadan fazla olması nedeniyle bu yolla yeşil kart sahibi olacak Çinlilere kota konularak 8 binle sınırlandı.

USCIS, program kapsamında geriye kalan yıllık iki binlik kotayı Türkler ve Brezilyalılarında aralarında bulunduğu dünya genelindeki işadamlarına ayırdı.

Yatırımcı programına başvuran yabancılar, bu program çerçevesinde 21 yaşının altındaki bütün çocukları ve eşi de yeşil kart sahibi oluyor.

YABANCI YATIRIMCILARA KANADA KAPISININ KAPANMASI ABD'YE YARADI

Geçen yıl yabancı yatırımcılar için Kanada kapısının kapanmasının ardından Çinlilerin ABD'deki programa yönelmesi kotaların erken dolmasına neden oldu.

Kanada'daki önceki hükümetin göçmen karşıtı politikaları kapsamında yatırımcı vizesini durdurması, ABD'ye olan yatırımcı vizesi talebinin artmasına neden oldu.

MANHATTAN'DA İNŞAAT VİNÇLERİNİN YOĞUNLUĞU

Yabancı yatırımcılardan kaynak bulan inşaat projeleri New York kenti ve etrafında, Midtown'dan Midwood'a, Long Island City'den Jersey City'ye kadar geniş bir alana yayılıyor.

Özellikle, Newyork'un ticari, kültürel ve finansal merkezi durumundaki Manhattan adası, inşaatların yoğunluğu nedeniyle adeta "vinç tarlası" görüntüsü veriyor.

Yüksek katlı işyeri inşaatlarının yanı sıra konut projelerinin büyük bir çoğunluğu da yapım masraflarının aynı olmasına rağmen karlılık olarak diğer bölgelere göre büyük bir fark atan Manhattan bölgesinde yoğunlaşıyor.

Burada yatırım yapmak isteyen inşaat firmalarının en çok şikayet ettikleri konularının başında ise arsa bulmaktaki zorluklar. Bölgede 2015'te yaklaşık 7 bin yeni konutun pazara katıldığı tahmin ediliyor.

TÜRK İNŞAAT MARKASI NEF MANHATTAN'DAKİ PROJESİYLE ÖDÜL ALDI

Çinliler ve Brezilyalılardan sonra Türk girişimciler de ABD'deki yatırımcı programının gözdeleri arasında. New York'un emlak zenginlerinden biri olan Musevi asıllı Türk girişimci Alexico Grup Yönetim Kurulu Başkanı İzak Şenbahar, Manhattan'ın Tribeca bölgesinde gerçekleştirdiği 60 katlı konut projesiyle toplam inşaat yatırımını 2 milyar dolara çıkardı.

Aynı zamanda The Mark Hotel'in de sahibi olan Şenbahar, projelerinde Anish Kapoor gibi bir çok ünlü heykeltıraş ve mimarlarla çalışıyor.
Manhattan'da yükselecek olan yeni projenin sahiplerinden biri de, Türk firması Timur Gayrımenkul'a ait Nef New York.

Firma, Manhattan'daki yaşamı ve insanların ihtiyaçları gözlemleyerek tasarladığı 210 milyon dolar değerindeki projesiyle MIPIM Architectural Review Future Projects Awards'ta "Yüksek Katlı Binalar" kategorisinde "Dünyanın İyi Projesi" ödülünün de sahibi oldu.