Uluslararası Af Örgütü ABD, Minnesota eyaletinde siyahi Amerikalı Philando Castile'ın polis tarafından vurularak öldürülmesinin ardından ülkedeki polis şiddetine dikkat çekerek polisin silah kullanımına ilişkin yasaların değiştirilmesini istedi.

Uluslararası Af Örgütü ABD kampanya yöneticisi Jamira Burley, örgütün internet sitesinden yaptığı açıklamada, 32 yaşındaki Castile'ın beyaz polis tarafından öldürülmesiyle ''bir kez daha cevap bekleyen korkunç bir öldürme videosu"nun internette yayınlandığını belirterek örgüt olarak ABD'den ''Çok net, tarafsız ve bağımsız bir soruşturma istediklerini'' aktardı.

''Polisin hangi zamanlarda silah kullanabileceğini belirleyen yasalar değişmeli, hemen şimdi'' ifadelerini kullanan Burley, uluslararası hukukun polisin silah kullanımını hangi durumlarda yapabileceğini açık biçimde, en son çare olarak belirlediğini ve bunun da ancak ölüm veya hayati tehlike tehdidi altında olabileceğini vurguladı.

Burley, ''Philando Castile, kırmızı ışıkta dururken yaşamından endişe etmemeli. Gerçek değişim için daha ne kadar iç acıtıcı video görmek zorundayız?" değerlendirmesini yaptı.

St. Anthony polisi, Castile'ın vurulması olayının Falcon Heights'te çevirmeye takılan bir araçta yaşandığını açıkladı.

Castile ile aynı arabada bulunan Lavish Reynolds adlı kadının, erkek arkadaşını 4 kurşunla vuran ve kendisine de silah doğrultan polisin görüntülerini sosyal medyada paylaşması ülkede büyük yankı uyandırdı.

Lavish Reynolds, erkek arkadaşının ehliyetini çıkarmaya çalışırken polis tarafından vurulduğunu söyledi. Yetkililer, olayla ilgili soruşturma başlatıldığını ve ateş açan memurun zorunlu izne çıkarıldığını bildirdi.

ABD'de önceki gün Louisiana'nın Baton Rouge kentindeki bir marketin dışında polisin açtığı ateş sonucu 37 yaşındaki siyahi Alton Sterling'in hayatını kaybetmesinin ardından başka eyaletlerden de polisin siyahileri vurma görüntülerinin gelmesi, tartışmaları yeniden alevlendirdi.

Son iki yıldır güvenlik güçlerinin siyahi gençlere yönelik kolay silah kullandığı ve öldürdüğü gerekçesiyle ülke çapında büyük protesto gösterileri olmuştu.

Uluslararası Af Örgütü, geçen yıl yayınladığı polis şiddeti raporunda, siyahilere yönelik polisin aşırı güç kullandığını belirtmişti.