Uluslararası Af Örgütü, terör örgütü PKK'nın Suriye'deki kolu PYD'nin, kontrolündeki bölgelerde insan hakları ihlalleri yaptığını duyurdu.

Örgütün açıklamasında, PYD'nin terör örgütü DAEŞ'le mücadeleyi "bahane" olarak kullandığı, sivillerin haksız yere DAEŞ destekçisi olmakla suçlanarak gözaltına alındığı belirtildi.

Değerlendirmenin PYD tarafından kontrol edilen bölgedeki iki hapishanede tutulmuş 10 kişiyle görüşülerek hazırlandığı kaydedilen açıklamada, PYD'nin bazı kişileri yaklaşık bir yıl boyunca herhangi bir suç isnadı olmadan ve mahkemeye çıkarmadan haksız şekilde tutuklu beklettiği vurgulandı.

Tutukluların ifadelerine de yer verilen açıklamada, Suriye'nin Haseke şehrinde yaşayan 65 yaşındaki Fahed, üç oğlu ile yerel güvenlik güçleri tarafından tutuklanarak 2 ay hapiste tutulduğunu anlattı. Tutuklamalara gerekçe olarak ise gelininin ailesinin DAEŞ'le bağı olduğunun ileri sürüldüğünü kaydeden Fakih, suçlamaların tamamını reddederek terör örgütü ile hiçbir bağının olmadığını dile getirdi.

Yine aynı şehirde yaşayan 30 yaşındaki Ömer de sadece isim benzerliğinden dolayı yaklaşık 1 ay tutuklu kaldığını, bu sürede suçlamalarla ilgili herhangi bir kanıtın sunulmadığını belirtti.

Geçen yıl ağustos ayında tutuklanan Muhammed de "Beni sorgulayan kişi masum olduğumu ve 15 gün içinde salıverileceğimi söyledi. Fakat hakimi sadece 10 dakika gördükten sonra 10 yıl hapis cezasına çarptırıldım. Hakim bana suçlamalarına ilişkin herhangi bir delil göstermeyi de reddetti" ifadelerini kullandı.

"DAEŞ'E KARŞI SAVAŞ, HAK İHLALİ İÇİN BAHANE OLAMAZ"

Uluslararası Af Örgütü Kıdemli Kriz Danışmanı Lama Fakih, konuya ilişkin yaptığı açıklamada "PYD'nin kontrolünde olan bölgede DAEŞ'e karşı savaşı, bireylerin haklarının ihlal edilmesi için bir bahane olarak kullanamaz" dedi.

Herhangi bir kanıt olmadan müphem ilişki şüphesiyle sanıkların alınıp bir yere kapatılması gibi ağır zalimce taktiklerin güvenlik gerekçesi ile uygulanmasının sadece geri tepeceğini, güvenliği artırmak için hiçbir işe yaramayacağını vurgulayan Fakih, "İddia edilen suçun türüne bakmaksızın, insanların keyfi tutuklamalara maruz kalmamaları sağlanmalı, tutukluların adil yargılanma gibi temel hakları korunmalı" diye konuştu.