Tam ismi açıklanmayan ''YY'' rumuzlu transseksüel vatandaşın cinsiyet değiştirme operasyonuna izin verilmediği için 2008 yılında yaptığı başvuruya ilişkin davada AİHM, Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin özel ve aile yaşamına saygıyla ilgili 8. maddesini ihlal ettiğine hükmetti.

Türkiye, karar gereği başvuru sahibine 7 bin 500 avro maddi tazminat ödeyecek.

AİHM'nin gerekçeli kararında, ilk cinsiyeti kadın olan başvuru sahibinin, ''doğurma yeteneğini sürekli kaybetmemiş olması'' gerekçe gösterilerek cinsiyet değiştirme operasyonuna izin verilmemesini insan hakları ihlali olarak değerlendirdi.

Başvuru sahibinin 2005 yılında Türkiye'de açtığı dava 2006 yılında reddedilmiş ve temyiz mahkemesi de bu kararı onamıştı. Hukuk mücadelesin sürdüren başvuru sahibinin, 2013 yılında yaptığı son başvuru ise kabul edilmiş ve cinsiyet değiştirme operasyonuna izin verilmişti.

AİHM, dava süresinin uzun olması nedeniyle yapılan bir şikayet başvurusunda da Türkiye'yi haksız buldu.

Behçet Taş isimli vatandaşın 2009 yılında yaptığı başvuruyu inceleyen AİHM, ''Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin adil yargılanma hakkıyla ilgili 6. maddesini ihlal ettiğine'' hükmetti.

Türkiye karar gereği Taş'a 3 bin 500 avro maddi tazminat ödeyecek.

Muş'ta yaşayan Taş, 17 Eylül 1997'de ağaç toplarken mayına basması sonucu yaralanmış ve sağ ayağını kaybetmişti. 1999 yılında İçişleri Bakanlığı aleyhine maddi tazminat talebinde bulunan Taş'a uzmanların raporu doğrultusunda 2004 yılında idari mahkeme tarafından yaklaşık 25 bin avro tutarında Türk Lirası ödenmesi yolunda karar verilmişti. Ancak yetkililerin yaptığı itiraz üzerine yüksek idari mahkeme 2007 yılında bu tazminatı reddetmişti. 2009 yılında bir üst mahkemede, tazminat ödenmemesi yolundaki kararı onamıştı.

Taş, 2009 yılında AİHM'ye yaptığı şikayette hem maddi tazminat alamamasını hem de Türkiye'de açtığı davanın makul zamandan daha fazla sürdüğü gerekçesiyle mağdur olduğu görüşünü dile getirmişti.