Dakar'ın Mermoz semtinde yer alan atölyede 20 arkadaşıyla Afrika'yı simgeleyen hayvan bibloları gibi hediyelik eşyalar üreten sanatkar Donatien Bassene, AA muhabirine yaptığı açıklamada, insanların sokak ve sahillere attığı malzemelere yeniden "hayat verdiklerini" söyledi.

Plastik ve kağıt atıklar olmak üzere çöplerde buldukları her şeyi değerlendirmeye çalıştıklarını vurgulayan Bassene, böylece hem doğayı temizlediklerini hem de kullandıkları basit malzemelerle her defasında bir öncekine benzemeyen başka bir eser ortaya çıkardıklarını ifade etti.

Atölyeye getirdikleri atık maddeleri tutkal ve boya kullanarak şekillendirdiklerini anlatan Bassene, "Kuşlar ve diğer hayvan figürlerini yaparken kağıtlar, gazeteler, teneke ve plastik kutular, çatal, kaşık, diş macunu, hindistan cevizi kabuğu, süzgeç, tencere, tava, süpürge, çalı daha doğrusu yerde ne bulursak onu kullanıyoruz. Ortaya özgün ve ilginç tasarımlar çıkıyor. Biz bir bakıma halkın para verip, kullanıp, işlevini yitirdiği için daha sonra sokağa attığı malzemeleri farklı bir şekle sokup yeniden halka satıyoruz'' dedi.

TURİSTLERİN İLGİSİ

Tasarımlarıyla "sanatseverlerin evlerini süslediklerini" dile getiren Bassene, eserlerinin Senegallilerin yanı sıra Batılı turistlerden de büyük ilgi gördüğünü söyledi.

Hazırladıkları eserleri atölyelerinde ve sokaklarda kurdukları tezgahlarda yaklaşık 10 ila 90 dolar arasında değişen fiyatlardan sattıklarını aktaran Bassene, "Afrika'da İnsanımız bulduğu her şeyi yere atar. Biz de çevreyi böyle görünce bir şey yapmamız gerekir diye düşündük. Aynı zamanda para da kazanmamız gerekiyor. Sanatçı olarak sevdiğimiz işi yapıyor ve bundan ekmeğimizi kazanıyoruz. Bazı aileler tasarımlarımızdan çocuklarına oyuncak alıyor. Kök boyalarla tamamen organik kumaşlar üretiyor bunlardan da kıyafetler, süs eşyası dikiyoruz. Turistler, ülkelerine giderken eserlerimizi sevdiklerine hediye götürüyor" diye konuştu.