Danimarka Kraliyet Polisi, son bir haftada Almanya üzerinden gelen sığınmacı sayının en az 5 bin 800 olduğunu, bunların çoğunun İsveç'e geçtiğini bildirdi.

Kraliyet Polisi açıklamasında, son haftada gelen 5 bin 800 sığınmacıdan sadece 686'sinin ülkede iltica talebinde bulunduğu ifade edilerek diğerler sığınmacıların ya İsveç'e geçtiğini ya da geçmeye çalıştığının tahmin edildiği belirtildi.

Açıklamada, polisin bu sıra dışa durum karşısında zorlandığı ancak sınır bölgelerindeki kontrollere devam ettiği vurgulandı. Bu çerçevede günde 20 tren veya otobüsün kontrol edildiği ve şüpheli görünenlerin kimlik kartları veya pasaportlarının sorulduğu ifade edildi.

Danimarka basınına göre, polis, kontrollerini daha çok Almanya sınırında yapıyor. Ülkeye giren sığınmacıların İsveç'e geçişlerinde ise neredeyse hiç sıkıntı yaşanmıyor.

Aşırı sağcı Danimarka Halk Partisi milletvekili Martin Henriksen, DR kanalına yaptığı açıklamada, polisin kaç sığınmacının geldiğini bilmediğini ileri sürerek hükümetin de bu konuda ne yapmak istediğinin belli olmadığını söyledi.

YÜZLERCE GÖNÜLLÜ, SIĞINMACILARIN HER TÜRLÜ İHTİYACINI KARŞILIYOR

Ülkeye son bir haftada gelen binlerce sığınmacının her türlü ihtiyacı ise gönüllüler tarafından karşılanıyor. Özellikle Kopenhag'ın merkez tren garı ve havaalanındaki tren istasyonunda sığınmacıların gelmesini bekleyen gönüllüler, onlara yiyecek, içecek, giysi, battaniye, bebek bezi ve telefon kartı yardımında bulunuyor. Gönüllüler, sığınmacılara İsveç'in Malmö kentine tren bileti de temin ediyor.

Kopenhag merkez tren garı ve Enghave semtindeki boş bir lokalde gelen yardımları depolayan gönüllülerden Feride, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Günlerdir buradayım. İnsanların dayanışması mükemmel. Günlerce yetecek kadar erzakımız var. Misafirlerimizin her türlü ihtiyacını karşılıyoruz" diye konuştu.

Kopenhag'a trenle yarım saat mesafede bulunan Malmö merkez istasyonunda da gönüllülerin yanı sıra Kızılhaç ve Göçmenler Bürosundan yetkililer gelen sığınmacılara yardım ediyor.