Daily Telegraph gazetesinin haberine göre, yaz boyunca Londra'daki tarihi Royal Albert Hall konser salonunda yapılan ve yarın akşam sona erecek "Proms" konserler dizisinin sunucularından, "müziğe odaklanmaları ve siyaset ile gündemde olan konulara değinmemeleri" istendi.

Bazı İngiliz siyasetçiler konserler dizisinin son günü olan yarın, "birlik yanlısı mesajların verilebileceğini" dile getirmişti.

Bu arada BBC'nin, İskoçya bağımsız olursa her televizyon sahibi evden alınan lisans ücretinin İskoçyalılar için iki katına çıkacağını gösteren bir çalışma yürüttüğü basına yansıdı. İşçi Partisi'nin eski kültür bakanı Ben Bradshaw, BBC'yi yapılan çalışmayı açıklamaya çağırarak, "İskoç halkı oy vermeden önce tüm unsurları bilmeli" dedi.

BBC, İskoçya'daki yaklaşık 2,5 milyon kişiden toplam yaklaşık 350 milyon sterlin lisans ücreti alıyor.

Öte yandan, İskoçya bölgesel hükümetinin başbakanı ve ayrılıkçı İskoç Ulusal Partisi'nin (SNP) lideri Alex Salmond, BBC'nin politika editörü Nick Robinson'u dün bir basın toplantısında sorduğu sorular dolayısıyla "üzerine gitmekle" suçladı.

BBC'nin, 18 Eylül'de yapılacak referandumla ilgili tarafsızlığını korumak istediği ve oy eğilimlerini etkileyecek yorumlar yapmaktan kaçındığı basına yansıyor.

18 Eylül'de İskoç halkına, "İskoçya bağımsız bir ülke olmalı mı?" sorusu yöneltilecek. "Bağımsızlığa evet" sonucunu çıkması halinde varlıkların paylaşımı ile ilgili Londra ile Edinburgh yönetimleri arasında yürütülecek müzakerelerin ardından, İskoçya 24 Mart 2016'da Birleşik Krallık'tan resmen ayrılacak.

Referandumla ilgili "YouGov" adlı kamuoyu araştırma şirketinin bu hafta yaptığı son anket, bağımsızlığa karşı çıkanların oranının yüzde 52, "bağımsızlığa evet" diyeceğini söyleyenlerin oranının ise yüzde 48 olduğunu ortaya koydu. 1,300 İskoçyalıyla yapılan ankette yaklaşık yüzde 10 ise kararsız olduğunu dile getirdi. Geçen hafta açıklanan bazı anketlerde, bağımsızlık yanlılarının önde olması İngiliz hükümetinde endişeye neden olmuştu.