Almanya Şansölyesi geçtiğimiz gün Berlin'deki Federal Meclis'e yaptığı konuşmada, Covid-19’daki ikinci dalgayı durdurmak için çok yavaş davrandıklarını belirterek yeni mutasyonların tehdidine karşı uyarıda bulundu.

‘MUTASYONLAR BASKIN OLMAYA BAŞLADI’

Şansölye Merkel, Almanya'nın corona virüs mutasyonlarına karşı önlem almakta geciktiğini belirterek mutasyonların Covid-19 vakalarında baskın olmaya başladığını söyledi.

Covid-19’un İngiltere, Brezilya ve Güney Afrika mutasyonlarının Avrupa'nın en büyük ekonomisi olan Alman ekonomisini kötü yönde etkilemesini engellemek için sıkı kontrollerin sürmesi gerektiğinin altını çizen Merkel, mutasyonların 16 eyaletten 13’ünde görüldüğünü sözlerine ekledi.


‘ÜÇÜNCÜ DALGA RİSKİ BULUNUYOR’

Kısıtlamaların 7 Mart’a kadar uzatılmasıyla ilgili de konuşan Şansölye, uygulamaların "gerekli ve ölçülü" olduğunu söylerken vaka sayılarında düşüş görüldüğünü ancak buna rağmen mutasyonların artması nedeniyle üçüncü bir dalga riskinin bulunduğunu da belirtti.

Covid-19’un ilk çıktığı zamanlarda Almanya’nın diğer Avrupa ülkelerinden daha az etkilendiğini belirten Merkel, bu sebeple ikinci dalga ortaya çıktığında ‘Yeterince dikkatli ve hızlı davranmadık" dedi.

'ERKEN VE SİSTEMLİ ÖNLEM ALAMADIK'

Konuşmasının son bölümünde öz eleştiri yapan Angela Merkel, “Bilim insanlarının uyarılarını dinlemedik, ikinci dalga belirtilerine rağmen erken ve sistemli önlem alamadık” derken vaka sayılarının artmasının sebebi olarak geç önlem almalarını işaret etti.

İlk vaka görüldüğü günden bu yana Almanya'da Covid-19 vakası sayısı 2 milyon 315 bin 422 olurken 64 bin 194 kişi de virüs nedeniyle hayatını kaybetti.