Sam Kutesa'nın başkanlığındaki Birleşmiş Milletler (BM) 69. Dönem Genel Kurulu çalışmalarını tamamladı. 70. Dönem Genel Kurul Başkanı Mogens Lykketoft görevine bugün itibarıyla başlıyor.

Ugandalı diplomat Kutesa'nın başkanlık yaptığı BM 69. Dönem Genel Kurulu çalışmaları sona erdi.

193 üye ülke temsilcilerinden oluşan Genel Kurul, 69. dönem süresince 105 kez toplanarak 327 karar tasarısına imza attı.

Genel Kurul'un bir yıllık çalışmalarını anlatan Kutesa, Sürdürülebilir Kalkınma için 2030 Gündemi oturumu sonuç belgesi anlaşmasının kabul edilmesinin, 69. Dönemin en önemli konularından biri olduğunu bildirdi.

150 ülkenin katılacağı Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi, yeni BM Genel Kurulu Başkanı Lykketoft'un başkanlığında 25-27 Eylül tarihleri arasında yapılacak.

BM Genel Kurulu'nda sembolik manada kabul edilen önemli kararlardan biri ise geçen hafta perşembe günü oylanan Filistin'in bayrağının BM Genel Merkez binası önüne tüm üyelerin bayraklarının bulunduğu yere asılmasını içeren karar tasarısı olmuştu.

BM REFORMU KONUSUNDA ÖNEMLİ ANLAŞMA

BM Genel Kurulu, 70. Dönemin başlamasından bir gün önce, ABD, Çin ve Rusya desteklememesine rağmen, BM Güvenlik Konseyi (BMGK) reformu konusunda önemli bir metin üzerinde anlaşmaya vardı.

Kutesa, Güvenlik Konseyi reformları konusunda Hükümetlerarası Müzakerelere başkanlık etmesi için Jamaika'nın BM Daimi Temsilcisi Courtenay Rattray'ı atamıştı.

BMGK reformlarını gerçekleştirmek için metin tabanlı müzakereler yolunu seçen Genel Kurulu'nda oybirliğiyle bir müzakere metni üzerinde anlaşma sağlanması, BM reformunun ısrarlı savunucularından biri olan Hindistan'ı memnun etti. BMGK üyesi olmayı hedefleyen Hindistan'ın Daimi Temsilcisi Asoke Mukerji kararı "en olumlu" ve "eşsiz gelişme" olarak yorumladı.

Hindistan'ın BMGK daimi üyesi olmasına Rusya ve ABD sıcak bakarken, Çin karşı çıkıyor. Genel Kurul üyelerinin taslak üzerine anlaşmasını takiben yapılacak oylamada. Tasarının kabulü için üyelerin 3'te 2 çoğunluğunun "evet" oyunun alınması gerekiyor.